Zoeken

Marokko maakt gebruik van de Islam om zijn onderdanen in Spanje te controleren

5 augustus 2011 - 19:00 - Wereld

©

Marokko zou een strategie hebben ontwikkeld onder het mom van religie, om Marokkaanse druklobby’s op te richten in Madrid en andere steden van Spanje, zo meldt het Spaanse dagblad El Pais.

Dat blijkt uit een rapport van de National Intelligence Centre, opgesteld in samenwerking met andere Europese geheime diensten, dat recentelijk werd voorgelegd aan de Spaanse minister van Defensie, Carme Chacon door Felix Sanz Roldán, directeur van het centrum.

Volgens het rapport maakt Marokko gebruik van islamistische bewegingen om de Marokkaanse gemeenschap in Spanje te beheren, dat wordt geschat op bijna 700.000 mensen, waaronder 70.000 de Spaanse nationaliteit hebben en tegen het Marokkaanse regime zijn.

Ignacio Cembrero, auteur en specialist van Marokko, zegt in El Pais dat de islamitische verenigingen van Spanje belangrijke subsidies krijgen van de Marokkaanse staat gebruikt om de leiders van deze organisaties op het schiereiland te ondersteunen.

Het rapport in kwestie geeft niet aan hoeveel geld door Marokko is verleend, maar keert terug naar een bijeenkomst gehouden in Marrakesh in 2008 tussen Yassine Mansouri, hoofd van het Directoraat-generaal voor Onderzoek en Documentatie (DGED), de minister van Habous en Islamitische Zaken en imams en leiders van islamitische centra uit Spanje.

De auteur beweert ook dat sommige centra die werken voor Marokko, in het geheim aan kinderen van immigranten rituelen en religieuze voorschriften leren, terwijl het verstandiger zou zijn dat Spanje hen de beginselen van het burgerschap, de taal en de wetten van het land leert.

Verscheidene media uit Melilla beweerden onlangs ook dat Marokkaanse ambtenaren religieuze druktactieken gebruikten om de politieke actie in de enclave te beïnvloeden en dat Marokko krachtige islamistische bewegingen in Melilla en Ceuta ondersteunde om druk uit te oefenen op Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team