Zoeken

Coronavaccinatie Marokko: "Voor een keer hebben we westerlingen niets te benijden"

14 maart 2021 - 10:57 - Marokko

©

In Marokko loopt de vaccinatiecampagne die eind januari werd gestart, vlot. Ruim 4 miljoen Marokkanen, of 11 procent van de bevolking, hebben al de eerste dosis van het vaccin gekregen.

"Voor één keer hebben we westerlingen niets te benijden," zegt Fouzia, een 61-jarige ingenieur die net haar eerste prik had gekregen in het sportcomplex Bourgogne in Casablanca, dat als vaccinatiecentrum wordt gebruikt.

Medisch personeel ouder dan 40 jaar, ambtenaren, onderwijspersoneel boven de 45 jaar, 60- en 75-plussers krijgen allemaal een vaccin. Het enige wat nodig is is een nationale identiteitskaart. "Alles is geautomatiseerd. Het enige dat men moet doen is een identiteitskaartnummer opgeven en de afspraken worden per sms verzonden. Wij controleren de gezondheidstoestand van de aanvragers en we prikken," zegt dokter Amina Aniba, supervisor van het vaccinatiecentrum Bourgogne, aan de krant Le Monde.

Sinds het begin van de campagne kregen ruim 4 miljoen mensen een eerste dosis en 854.000 mensen een tweede dosis. Het succes van de vaccinatiecampagne leverde Marokko felicitaties op van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Marokko behoort tot de top tien van landen die de uitdaging van de vaccinatie tegen Covid-19 hebben doorstaan", schreef de WHO op 3 maart op Twitter. Het is ook het land dat tot dusver het meest heeft ingeënt in Afrika.

De strijd tegen fake nieuws, de bewustmakingscampagne "Ik bescherm mezelf, ik bescherm mijn land" en de wil om uit de economische crisis te komen, hebben Marokkanen aangemoedigd om zich te laten vaccineren. Het wantrouwen tegenover het vaccin is weg. "We hebben geen probleem meer met wantrouwen. Integendeel, het gaat heel snel", zegt Amina Aniba.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team