Zoeken

Azouz, expert wijkagent van Marokkaanse afkomst in Rotterdam, vertelt (interview)

23 mei 2020 - 14:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Azouz Battaoui, 40-jarige operationeel expert wijkagent van Marokkaanse afkomst in Rotterdam, vertelt in een lang interview op de sociale media accounts "Politie Rotterdam" waarom hij ervoor koos om bij de politie te gaan werken en hoe de Ramadan tijdens de coronacrisis zijn werk heeft beïnvloed.

"Mijn keuze voor de politie is er eentje vanuit een echte intrinsieke motivatie. Het klinkt wellicht wat standaard, maar het ’hulpverlenen aan zij die hulp behoeven’, waar de politie voor staat, dat was en is mijn drijfveer. Het gaat voor mij over bijdragen aan een stukje rechtvaardigheid, het opkomen voor mensen die dat zelf niet goed kunnen. Bijvoorbeeld vanwege hun culturele achtergrond of religie. Daarbij ben ik van mening dat het heel belangrijk is dat de politie een afspiegeling is van de samenleving. Ik geloof heel erg in het inzetten van je eigen achtergrond, je persoonlijke levenservaring, om je werk beter te kunnen doen. Het gaat steeds om de juiste balans in een team, daarvoor zijn diverse spelers nodig. Samen weten we meer; als alle collega’s hun kennis delen, kunnen we veel van elkaar leren. Zodat we, met elkaar, zoveel mogelijk weten en begrijpen van alle groepen, geloven en gebruiken die onze samenleving rijk is."

De politie komt overal. En kan zo een heel belangrijke rol spelen in het verbinden van mensen en het overbruggen van verschillen, zo ervaart Azouz. "Veel conflicten tussen mensen worden veroorzaakt door onwetendheid, het ontbreken van kennis, angst voor het onbekende. Daarom zeg ik heel vaak: ga nu eens met elkaar om de tafel. Gewoon met elkaar ouwehoeren. Dan zul je erachter komen dat we in de basis allemaal best op elkaar lijken. Want wie er nu niet gerespecteerd en geaccepteerd worden? Wie wil er nu niet het beste voor zijn of haar gezin? Een dak boven het hoofd? Genoeg eten? Veilig zijn?

Mensen hebben de neiging om voor elkaar te denken, aannames te doen. ‘Hij zal wel…’ Als wijkagent probeer ik mensen met elkaar in gesprek te brengen. Dat levert vaak ’aha-momentjes’ op. Mits mensen open het gesprek aangaan dan. Kijk, je hoeft elkaar niet altijd te begrijpen. Als je maar begrip voor de ander kunt opbrengen. Je mag je best afvragen waarom mensen bijvoorbeeld vasten tijdens de ramadan. Je mag daar zelfs helemaal niets van snappen. Maar tegelijk kun je iemand die dat wel heel belangrijk vindt - en, uiteraard, daarmee verder niemand anders lastigvalt - heel goed in zijn/haar waarde laten. Iedereen heeft zijn/haar eigen waarheid. En als die waarheid niemand kwaad doet, dan is dat toch helemaal prima? Wie ben ik om te vinden dat jouw waarheid niet klopt? Het mooie is: in Nederland kan en mag dat allemaal. Niemand wordt hier veroordeeld om wat hij of zij gelooft. Daarbij is het simpel... hoe je het wendt of keert: we moeten het nu eenmaal met elkaar doen."

Over de ramadan gesproken: dit weekend wordt het eind van deze Islamitische vastenmaand gevierd tijdens Eid al-Fitr (’het feest van het breken van de vasten’) ook wel bekend als ’het Suikerfeest’. Azouz kijkt terug op een heel ongewone maar wel opvallend rustige ramadan. "Veel belangrijke momenten tijdens de ramadan konden dit jaar niet doorgaan, door het coronavirus. Geen of veel minder familiebezoek, niet met zijn allen naar de moskee voor de belangrijke gebeden, niet samen eten. Hoe erg dit ook is: nood breekt wet. Dat is ook wat het Islamitische geloof voorschrijft: in het geval van een maatschappelijke crisis als deze, gaan de maatregelen vanuit de overheid voor het geloof. Dat is dit jaar nu eenmaal de harde werkelijkheid. Ondanks het feit dat moskeeën gesloten zijn, hadden wij toch verwacht dat veel mensen elkaar ’s avonds, na het breken van het vasten, buiten zouden opzoeken. Dat ze zelf een twist zouden geven aan de vieringen. En dat we misschien nog wel wat moeite zouden krijgen met het handhaven. Maar niets van dat alles gebeurde. Iedereen heeft zich, tot nu toe dan, echt heel netjes aan de maatregelen gehouden. Natuurlijk zijn er altijd mensen die wat tegendraads zijn, maar dat viel echt enorm mee. Het was daardoor een heel rustige maand."

De ramadan gaat niet alleen over vasten, zo benadrukt Azouz. "Maar ook of misschien wel voorál om gedrag. Het is in elk geval een heel belangrijke factor. Hoe reageer ik op en ga ik om met mensen als ik de hele dag niets heb gegeten? De test is, om juist dan je gedrag in positieve zin om te zetten. Denk aan het opbrengen van geduld en respect hebben of een glimlachje voor een ander. En als dit je allemaal lukt tijdens de ramadan, waarom zou je dit dan niet gewoon voor altijd kunnen doen?"

Voor Azouz heeft het coronavirus zijn werk in basis niet echt veranderd. "Dat evenementen en bijeenkomsten niet doorgaan en de moskeeën dicht zijn is een nadeel: dat zijn de plekken waar je normaal mensen spreekt, erachter komt wat er zoal speelt. Het is overdag vooral opvallend veel rustiger op straat." Daarbij bekijkt Azouz de hele rare situatie van de positieve kant: het heeft ook een aantal dingen in goede zin veranderd. "Wij deden als basisteam eigenlijk nog niet genoeg op social media. Altijd had iets anders prioriteit. Maar daar is nu, uit pure noodzaak, heel snel verandering gekomen." Ondanks de versoepelingen, hoopt Azouz dat mensen ook dit weekend tijdens het Suikerfeest nog in dezelfde mate aandacht hebben voor de maatregelen. "Die anderhalve meter afstand is het belangrijkste. En het voorkomen van drukte. Het virus is niet verdwenen en het risico van besmetting is, vooral voor ouderen en kwetsbare mensen, niet minder groot. Dus hou daar een beetje rekening mee.

En verder zou ik zeggen: Aid Mubarak"

Azouz Battaoui werd in 2018 verkozen tot politieman van het jaar van de eenheid Rotterdam. Hij werd onder 6500 agenten geselecteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team