Zoeken

Algerijnse reactie op nieuw standpunt Spanje over Sahara

21 maart 2022 - 15:40 - Marokko

©

Na de verkondiging van het nieuwe standpunt van Spanje over de Sahara lopen de reacties uiteen. Algerije, beschermer van het Polisario, bekritiseert het "historische verraad van Madrid aan het Sahrawi-volk".

Afgelopen vrijdag heeft Spanje zijn standpunt gewijzigd en een einde gemaakt aan een diplomatiek geschil met Marokko over de Sahara. In een verklaring verduidelijkte het Marokkaanse koninklijk paleis dat de Spaanse premier Pedro Sánchez het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara had omschreven als "de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor een oplossing van het conflict".

Lees ook: "Pedro Sánchez plooit voor Marokko en staat Sahara af"

Algerije, dat het Polisario steunt, liet niet lang op een reactie wachten. Deze daad is "het tweede historische verraad van Madrid aan het Sahrawi-volk na de noodlottige overeenkomst van 1975", zei een Algerijnse bron die bekend is met het dossier, in een verklaring aan TSA. Voor de duidelijkheid, in februari 1976, nam Spanje afscheid van de Sahara. Voor dit vertrek ondertekenden Madrid, Rabat en Nouakchott in de Spaanse hoofdstad een overeenkomst over de verdeling van de Sahara tussen Marokko en Mauritanië. Deze overeenkomst werd afgekeurd door het Polisario, dat de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) uitriep na het vertrek van de Spaanse koloniale overheersers.

Lees ook: Polisario bekritiseert Spanje na wijziging standpunt over Sahara

Het nieuwe standpunt van Spanje over de Sahara is een gebaar van steun waar Rabat al lang om vraagt. "Eindelijk kreeg Marokko wat het wilde van Spanje", zegt een Algerijnse diplomaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team