Zoeken

Algerije lijdt flink verlies door sluiting Maghreb-Europa gaspijpleiding

9 maart 2022 - 11:00 - Wereld

©

De sluiting van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding, die door Marokko loopt, op 31 oktober 2021, blijkt zeer nadelig uit te draaien voor Algerije. Het land boekte inmiddels reeds zware financiële verliezen.

De sluiting van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) door Algerije veroorzaakt zware financiële verliezen voor het land, aldus het Russische federale persagentschap FAN, zonder evenwel het bedrag van de verliezen te specificeren. Het land van Abdelmadjid Tebboune kampt met technische problemen met betrekking tot zijn plannen om de capaciteit van de Medgaz-pijpleiding uit te breiden. Het gevolg is een "stijging van de vervoerskosten naarmate de vraag toeneemt en de energiecrisis in Spanje en in heel Europa verergert".

Lees ook: Algerije aan Spanje: "Geen druppel gas voor Marokko"

Spanje beschuldigt Algerije ook van het niet nakomen van zijn belofte om voldoende gas te leveren, aldus dezelfde bron. Algerije is genoodzaakt om te zorgen voor een export van gelijke omvang en wordt gedwongen het aantal LNG-tankers te verdubbelen. Een probleem dat niet zou bestaan indien Algiers de GME-pijpleiding niet had gesloten.

Lees ook: Oorlog Oekraïne: Algerije overweegt opnieuw via Marokko gas te leveren aan Europa

Volgens de Spaanse autoriteiten heeft de sluiting van GME, ondanks de door Algerije voorgestelde alternatieve oplossingen, geleid tot steeds terugkerende verstoringen van de bevoorradingsketen. Deze moeilijkheden hebben Spanje ertoe gebracht om zich tot andere leveranciers te wenden, met name de Verenigde Staten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team