Zoeken

Frankrijk wil kerncentrales aan Marokko verkopen

2 mei 2024 - 10:00 - Marokko

©

Als onderdeel van de opwarming van hun betrekkingen na een lange periode van crisis, overwegen Marokko en Frankrijk hun samenwerking op het gebied van kernenergie te intensiveren.

Frankrijk is bereid om Marokko te helpen op het gebied van nucleaire energieproductie. Dit was de toezegging die Bruno Le Maire deed tijdens het economisch forum Marokko-Frankrijk dat op 26 april in Rabat werd gehouden, waar hij "de mogelijkheid van samenwerking op het gebied van nucleaire energieproductie" besprak. "Zoals u weet werken we op verzoek van de president van de Republiek aan deze beroemde SMR’s, kleinere modulaire reactoren. Het is aan de Marokkaanse regering om te beslissen of ze geïnteresseerd is in deze samenwerking", zei de Franse minister van Economie en Financiën.

Lees ook: Marokko stapt over naar kernenergie met steun van Moskou

Vorig jaar september had Leila Benali, minister van Energieovergang en Duurzame Ontwikkeling, al de interesse van Marokko in deze modulaire reactoren met tal van voordelen, waaronder aanpasbaarheid, geuit, benadrukkend dat "kernenergie vandaag de dag een alternatief lijkt te zijn". Maar deze technologie is niet zonder risico’s, waarschuwt Amine Bennouna, energie-expert, die de risico’s voor Marokko van de aanschaf van een kerncentrale benadrukt.

Een conventionele kernreactor met een vermogen van bijna 1000 MW zou 6600 GWh kunnen produceren, wat de huidige behoeften van Marokko overschrijdt, legt Bennouna uit. "De kleine modulaire reactoren (SMR’s) die 122 MW zouden kunnen leveren, bevinden zich nog in de experimentele fase... En er is nog geen betrouwbare informatie over de kosten van de elektriciteit die zou worden geproduceerd."

Lees ook: Marokko maakt keuze van nucleaire ontzilting

"Desalniettemin moet worden erkend dat kernenergie een goed middel is om de kosten van ontzilting te verlagen en natuurlijk schone ontzilting te hebben. Wat betreft de timing, denk ik niet dat deze ambitie voor vandaag is, aangezien de topprioriteit van de staat is om een ​​aanbod aan groene waterstof te hebben", analyseert Omar Beniacha, expert op het gebied van duurzaamheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team