Zoeken

Saïda El Bajaj geeft woord aan Belgen met Marokkaanse roots in podcast

22 september 2021 - 17:40 - Marokko

©

Vanaf 24 september kan je bij Bruzz luisteren naar de podcast ‘Aljudhur’ van Saïda El Bajaj. Aljudhur betekent ’roots’ in het Arabisch. Ze gaat daarin het gesprek aan met bekende Marokkaanse Belgen over hun levensverhaal, het manoeuvreren tussen twee culturen en het overwinnen van de hindernissen op hun weg.

De 31-jarige journaliste heeft inmiddels al een gesprek gehad met negen gasten van Marokkaanse afkomst. Zo interviewde ze onder meer journaliste Loubna Khalkhali, Groen-parlementslid Imade Annouri, voormalig 2 Fabiola-­zangeres Zohra Aït Fath, expert politiegeweld Yassine Boubout en de Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani.

Lees ook: Het succesverhaal van topadvocaat Mounia Benabdallah

Haar gasten zijn voorbeeldfiguren die anderen nieuwe inzichten kunnen geven. "Ik wil vooral inspireren," zegt El Bajaj in Bruzz. "Mensen hebben nood aan positieve verhalen, en deze mensen brengen die, zonder het zwoegen te verzwijgen. Het is een gat in de markt. Er zijn een half miljoen podcasts, maar eentje zoals die van mij – een podcast over de Marokkaanse gemeenschap – bestond nog niet."

De gasten vertellen hun levensverhaal zonder taboes, de problemen die ze hebben overwonnen, of niet. "Kunstenaar Charif Benhelima vertelde bijvoorbeeld over zijn gevoel een buitenstaander te zijn, er niet in te passen. Dat heeft me erg ontroerd, deels omdat ik me er – met mijn Marokkaanse roots – in herken. Ook ik voelde me nergens thuis. Nu heb ik daar vrede mee, maar ik denk toch dat het mijn karakter veranderd heeft. Dat ik nu introvert en verlegen ben doordat ik er bijvoorbeeld op school nooit bij hoorde."

Lees ook: Utrechtse Nour (17) runt al twee huiswerkscholen

Met haar podcast wil Saïda een oproep doen om het gevoel een buitenstaander te zijn te overstijgen en er het meeste uit te halen. "Wat ik persoonlijk geleerd heb van hen? Nooit opgeven. Echt geloven in jezelf, ook al krijg je de kansen niet. Al heeft bijvoorbeeld Mohamed Ridouani me geleerd dat ook omgevingsfactoren belangrijk zijn: waar je bent opgegroeid, wie je kent. Hij vertelde ook hoe zijn Vlaamse echtgenote eerst aarzelend ontvangen werd bij zijn ouders. Zij hadden verwacht dat hij met een Marokkaanse vrouw zou thuiskomen. Ook Zohra vertelde me dingen over haar jeugd die ze nog nooit eerder publiek maakte. Welke? Dat kan ik nu nog niet verklappen", zegt El Bajaj.

Bladna.nl