Zoeken

Ilias: "Het leven in Spanje is soms zwaarder dan in Marokko"

12 april 2021 - 19:00 - Wereld

©

Ilias Hira, een 19-jarige Marokkaan, leeft in moeilijke omstandigheden in Galicië in het noorden van Spanje. Op zoek naar een beter leven, worstelt hij met het vinden van een voltijdse baan en het voortzetten van zijn studies aan de universiteit.

"Ik moet een baan vinden, ik heb een voltijds contract nodig voor minstens twaalf maanden", zegt Ilias, een verstandige student die op zijn zestiende de middelbare school in Marokko al had afgemaakt. Hij besloot naar Galicië te gaan, op zoek naar betere kansen. "Ik dacht dat ik meer mogelijkheden zou hebben voor werk en studie," zegt hij, eraan toevoegend dat de integratie niet zo gemakkelijk was. "Ik verstond de taal niet, ik voelde me een vreemdeling en wist niet wat ik moest doen", zegt de jongeman die door de politie in een centrum voor de bescherming van minderjarigen in La Coruña werd geplaatst.

Ilias verblijft nu in een centrum voor minderjarigen dat wordt beheerd door de NGO Igaxes in Pontevedra. In de drie jaar dat hij in Galicië is, heeft hij een middelbaar schooldiploma en zijn ESO-diploma behaald. "Het is een zeer goede student, vasthoudend en hardwerkend," zegt Pilar Ramallal, begeleidster en coördinatrice van de eenheden van het centrum, die de moeilijkheden aan de kaak stelt om verblijfs- en werkvergunningen te krijgen voor deze jongeren wanneer ze meerderjarig worden. Dit dwingt hen om een illegaal leven te leiden.

"Ik kwam op zoek naar een beter leven, maar soms lijkt het erger," zegt hij met een neerslachtige blik. Gezien de moeilijke omstandigheden heeft Ilias zijn jongere broer weerhouden om ook naar Spanje te komen. "Waarom zou hij komen als ik geen baan heb gevonden? De jongeren die naar Marokko terugkeren, geven de indruk dat het leven hier leuk en aangenaam is, maar dat is niet zo", vertelt hij, eraan toevoegend dat buitenlandse minderjarigen in Spanje aankomen met een heleboel verwachtingen die niet altijd overeenstemmen met de realiteit.

Maar Ilias blijft optimistisch en vastberaden, wat er ook gebeurt. Hij is niet van plan op te geven en zal met al zijn kracht vechten om zijn dromen te verwezenlijken, te studeren en misschien de universiteit te bereiken. In ieder geval blijft hij hopen dat zijn situatie zal verbeteren en dat hij de baan zal krijgen waarnaar hij op zoek is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team