Zoeken

Vriendjespolitiek heerst over werksector in Marokko

1 maart 2015 - 18:05 - Marokko

©

Marokkaanse minister van Werkgelegenheid Abdesslam Seddiki vertelde woensdag tijdens een conferentie in Tanger dat 80% jongeren in Marokko op een onmenselijk of illegale manier een baan vonden.

Volgens Seddiki maken 40% jongeren zelfs gebruik van mensonterende methodes om aan werk te komen. Sommige werkzoekenden wachten bijvoorbeeld uren- en soms dagen om ondernemers of bedrijfsbazen te spreken en hen hun cv’s te overhandigen. Jonge Marokkanen doen ook meer dan regelmatig een beroep op kennissen om via vriendjespolitiek of nepotisme een baan te vinden.

Jaarlijks komen er naar schatting 200.000 werkzoekenden bij in Marokko terwijl de jaarlijkse baancreatie tussen 25.000 en 30.000 ligt. Volgens de minister is dit het gevolg van de lage economische groei die het niet toestaat om meer banen te creëren. Vorig jaar steeg de werkloosheid in Marokko naar 9,9 procent of 1,167 miljoen werklozen.

Een Marokkaanse vakbondsman vertelde ons dat de situatie moet veranderen. "We kunnen niet langer wachten. De kloof tussen het politiek discours en de economische realiteit van het land is extreem voelbaar. Werkgelegenheid is een prioriteit. De actieve bevolking moet werken om voor zichzelf een waardig leven op te bouwen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team