Zoeken

VS weigert toegang aan Canadese atleet van Marokkaanse afkomst

12 februari 2017 - 19:30 - Wereld

©

Yassine Aber mag de Verenigde Staten niet binnen. De 19-jarige Canadese atleet van Marokkaanse afkomst moest in Amerika aan een sportcompetitie deelnemen.

Zijn coach en de vier andere atleten die hem vergezelden moesten bij de douane hun paspoort tonen. Aan Yassine werd behalve zijn paspoort ook zijn telefoon en paswoord gevraagd.

De 19-jarige student Kinesiologie aan de Universiteit van Sherbrooke werd vervolgens vijf uur lang door de Amerikaanse douaniers ondervraagd. Die weigerde hem na de ondervraging door te laten vanwege een oude foto waar Yassine met Samir Halilovic poseert, een man uit Sherbrooke die ervan wordt verdacht voor Daesh te zijn gaan vechten.

« Ik weet niet of het daarom is of voor een andere reden, maar ze stelden me daar vragen over. Ze namen me twee keer mee naar het kantoor van een agent. Ze lieten me papieren invullen en ik moest over mezelf vertellen, vanwaar ik kom, waar ik geboren ben. Aan het einde van de dag vertelden ze me dat ik de Verenigde Staten niet binnen mocht. », aldus de jonge Marokkaan aan Radio Canada.

Hij kreeg een document mee waarin staat dat hij « geen papieren, geen paspoort en geen geldig immigratievisum » bij zich had. Maar Yassine heeft een Canadese paspoort dat tot in 2026 geldig is. Hij vroeg om meer uitleg maar de douaniers weigerden zijn vragen te beantwoorden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team