Zoeken

Treinongeluk Marokko te wijten aan menselijke fout

31 augustus 2014 - 16:33 - Marokko

©

Het ongeluk tussen een passagierstrein Casablanca-Fez en een goederentrein op het station van Zenata in Casablanca, is te wijten aan een menselijke fout. Dat laat spoorwegenmaatschappij ONCF in een verklaring weten. Er was technisch niets mis met de trein en het spoorsysteem werkte optimaal.

"De machinist en de conducteur van de ontspoorde trein hebben de rode sein gemist en reden als gevolg op hoge snelheid, ondanks de activatie van de noodrem, over een wissel heen. Dit heeft de ontsporing van de trein veroorzaakt die nog 300 meter door gleed en een medewerker en een geparkeerd treinwagon raakte". Dat schrijft de onderzoekscommissie opgericht door de ONCF net na het ongeval.

Volgens de commissie bestaan er geen twijfels en is het ongeval te wijten aan een menselijke fout, in dit geval de machinist en de conducteur, die een stop tonend sein hebben gepasseerd.

"De signalering- en spoorsystemen en de rijdraden functioneren normaal, met het rollend materieel is niets mis. Het ongeval is niet te wijten aan een ​​botsing noch aan een poging om andere treinen in te halen. De overleden werknemer is in geen geval verantwoordelijk voor het ongeval", aldus de ONCF in haar verklaring.

De ONCF geeft eveneens aan dat de trein met 494 zitplaatsen, ontspoorde rond 13:35, net toen de treinbestuurder een dienstweg wilde oprijden. Het dodelijke slachtoffer was belast met de toezicht op de dienstwegen. Hij stond op ongeveer 300 meter van de trein toen deze ontspoorde en hem aanreed.

Treinongeluk in Zenata

ONCF: geen slachtoffers...

Bij het ongeval dat plaatsvond op 27 augustus raakten ook een dertigtal mensen gewond. Spoorwegenmaatschappij ONCF had onmiddellijk na het ongeval in een verklaring aangekondigd dat er geen slachtoffers waren gevallen. De foute berichtgeving werd pas ’s avonds aangepast.

Bladna.nl