Zoeken

Televisiezender 2M krijgt boete van 1,5 miljoen om tv-reclame

2 augustus 2014 - 23:24 - Marokko

©

Marokkaanse televisiezender 2M is veroordeeld tot een boete van 1,5 miljoen dirham vanwege het overschrijden van de maximaal toegestane hoeveelheid reclame per uur.

Dit staat in strijd met de door de regering opgelegde richtlijnen schrijft Medias24. De informatie wordt bevestigd in het besluit van de Hoge Autoriteit van Audiovisuele Communicatie (HACA) dat door de dienst op internet werd gepubliceerd.

Om haar beslissing te rechtvaardigen herinnert de HACA aan de regelgeving rond reclamezendtijden waaraan televisiezenders in Marokko moeten voldoen:

 De maximale totale duur van reclame in een glijdende tijdschaal
 De minimale duur tussen twee reclameblokken
 De maximale duur van elke reclameblok
 De uitzending van niet-commerciële spots in een reclameblok

De Hoge Autoriteit van Audiovisuele Communicatie geeft meerdere voorbeelden die bewijzen dat 2M reclame uitzend alsof het om een hoofdprogramma gaat. Zo zond de Marokkaanse zender op de 1e juli 2014, tussen 19:33 en 20:33 gedurende 28 minuten reclamespots uit. Volgens de HACA werd de toegestane reclametijd met 8 minuten overschreden en werden de kijkers dus bijna een half uur lang per uur zendtijd aan publiciteit blootgesteld. Op 2, 4 en 5 juli werden gelijkaardige overtredingen geconstateerd.

Ter vergelijking mogen Franse zenders niet meer dan 9 minuten reclame per uur uitzenden. Bovendien mogen openbare zenders vanaf 20 uur geen publiciteit meer tonen. In Nederland is dat maximaal 12 minuten per uur.

Medias24 wijst er terecht op dat de boete slechts een klein deel is van wat de zender tijdens de overtredingen heeft verdiend. In totaal werd de reclametijd met 300 minuten overschreden. In die tijd heeft 2M bijna 40 miljoen dirham binnegehaald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team