Zoeken

Spanje bespioneerde Marokko tussen 2007 en 2014

17 februari 2015 - 18:50 - Wereld

©

Spanje heeft Marokko tussen 2007 en 2014 bespioneerd. Volgens El Mundo heeft Spanje met spyware computers en telefoons van de Marokkaanse administratie al die jaren in de gaten gehouden.

Het zuid-Europees land zou in die periode eveneens Groot-Brittannië, Frankrijk, Venezuela, de Verenigde Staten, Libië, Iran en Brazilië hebben bespioneerd. Behalve mobiele telefoons hield de Spaanse inlichtingendienst ook 383 Marokkaanse Ip-adressen in de gaten die van Euskatel gebruik maakten.

De auteur van het artikel, Ignacio Cembrero, schrijft hoe de Spaanse inlichtingendienst aan agent David Vidal had gevraagd om zoveel mogelijk telefoonnummers van Marokkaanse verantwoordelijken te verzamelen.

David Vidal publiceerde vorig jaar een boek over zijn werk waarin hij vertelt hoe de spyware werkt. "Als je het nummer van een politieagent kent en Careto erop installeert dan belt hij naar zijn baas, die naar het ministerie van Binnenlandse zaken belt, ... en zo verspreidt de spyware zich verder."

Careto werd in 2014 ontdekt en uitgeschakeld. Spanje blijft Marokko echter op economisch vlak bespioneren. Het land richtte in 2011 een economische inlichtingendienst op, waarvan Marokko één van de belangrijkste doelen is.

De afdeling staat onder directe toezicht van Spaanse Premier Mariano Rajoy en heeft als missie de investeringsmogelijkheden voor Iberische bedrijven te vinden en de opmars van Frankrijk in Afrika in het oog te houden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team