Zoeken

Spanje bespioneert Marokkaanse economie

28 mei 2013 - 19:49 - Economie

©

Spanje plant uitgebreide spionageactiviteiten in Latijns-Amerika en Noord-Afrika, met name in Marokko, om er de investeringsmogelijkheden in het oog te houden. Spanje wil zo het concurrentievermogen van haar bedrijven versterken en de opmars van Frankrijk in Afrika bedwingen.

Een inlichtingendienst gewijd aan economische spionage, werd onlangs opgericht door Spanje. Het hoofddoel is Marokko, dat steeds meer wordt bezocht door Spaanse delegaties op zoek naar investeringsmogelijkheden.

De nieuwe dienst hangt rechtstreeks af van Spaanse Premier Mariano Rajoy, die voor coördinatie moet zorgen tussen de ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie en de Spaanse inlichtingendienst.

Volgens Spanje hebben "alle Europese landen vergelijkbare organismen". Het land kampt met ruim 6 miljoen werklozen, 10 miljoen armen en meer dan 3 miljoen extreem arme mensen.

Sinds het begin van de economische crisis in 2008 verlieten 450.000 Spanjaarden het land, waar vorig jaar 40.000 woningen in beslag werden genomen door onbetaalde leningen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team