Zoeken

Spaanse burgemeester verzet zich tegen bouw Marokkaanse moskee

28 april 2015 - 17:00 - Wereld

©

De burgemeester van het Spaanse Badalona, Xavier García Albiol, heeft zich sterk verzet tegen de bouw door Marokko van een grote moskee in zijn stad.

Media maakte onlangs bekend dat Marokko de bouw van een grote moskee in Badalona wilde financieren om de groeiende invloed van het salafisme te bestrijden. De Marokkaanse overheid had toen reeds contacten gehad met meerdere Catalaanse verantwoordelijken om het project te bespreken.

Xavier García Albiol is daar echter niet blij mee: "Het is niet het model dat ik wil voor Badalona, ​​omdat ik niet wil dat deze moskee een referentieplaats wordt voor de moslimgemeenschap. Ik zeg dit met alle respect voor degenen die deze religie beoefenen". Hij belooft dat noch Marokko, noch een ander land, een moskee in zijn stad zal bouwen zolang hij burgemeester is.

Badalona heeft momenteel vier gebedshuizen voor moslims. De burgemeester heeft intussen de sluiting bevolen van één van deze gebedsplaatsen omdat het "niet aan de voorwaarden voldoet" om een groot publiek te verwelkomen. Elke vrijdag zijn tussen 500 en 600 mensen gedwongen buiten het gebouw te bidden vanwege plaatstekort. De eigenaars hebben zes maanden om het gebouw aan te passen, anders wordt het definitief gesloten.

Deze sluiting betreft echter niet alleen het islamitisch gebedshuis. Een evangelische kerk in de stad zal mogelijk ook moeten sluiten vanwege geluidsoverlast.

Abdelkrim Latifi, gemeenteraadslid van Marokkaanse afkomst in Badalona, steunde het project van een grote moskee in een bericht op internet. Na de uitspraken van de burgemeester heeft hij zijn bericht echter verwijderd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team