Zoeken

Grote rush voor nieuwe meteoriet in Zuid-Marokkaanse Tata

18 juli 2014 - 22:31 - Marokko

©

Afgelopen woensdag rond 22:00 is er opnieuw een meteoriet neergestort in Marokko. De meteoriet kwam naar beneden in Foum Lahcen, in de woestijn van Tata, provincie Sidi Ifni. Honderden mensen snelden ter plekke op zoek naar stukjes meteoriet.

Meerdere regionale Arabischtalige websites melden dat de crash van de ruimtesteen voor een schokgolf zorgde dat op 80 kilometer afstand werd gevoeld. Ooggetuigen zagen een felle vuurbal boven Tata scheren voordat het de grond raakte, gevolgd voor een lichte aardbeving.

Kort na de crash snelden honderden mensen van alle leeftijden en afkomstig uit onder meer Ouarzazate, Zagora en Errachidia naar Foum Lahcen, in de hoop stukjes van de meteoriet terug te vinden. Zelfs Europese toeristen die zich in de regio bevonden zochten mee.

Nog steeds volgens lokale media greep het Marokkaans leger in om te verhinderen dat mensen te ver zouden afwijken. In de regio liggen nog veel landmijnen begraven. Ook werd er gevreesd dat meteorietenjagers in de grote woestijn zouden verdwalen.

Marokko, paradijs voor meteorietenjagers

In Marokko storten regelmatig meteorieten neer. Vooral in het zuiden van het land is dat het geval. Daar werden een aantal unieke en zeer begeerde ruimtestenen gevonden. Meteorieten zijn vooral belangrijk voor de wetenschappelijke informatie die ze bevatten over de planeten vanwaar ze komen.

Een van de meeste bekende Marokkaanse meteorieten is zonder twijfel Tissint. De ruimtesteen komt van de planeet Mars en werd in 2011 in het gelijknamig dorpje in het zuiden van Marokko gevonden. De steen werd kort na de inslag gevonden en is de belangrijkste meteorietontdekking van de afgelopen 100 jaar volgens wetenschappers.

Een andere meteoriet, de NWA 7034, beter bekend als de ’Black Beauty’, werd in 2011 in Marokko gevonden. Onderzoek heeft de meteoriet gedateerd op 4,4 miljard jaar oud. Het is daarmee de oudste meteoriet van de planeet Mars die op de aarde is teruggevonden.

Ook de meteoriet NWA 7325, beter bekend als "de excentrieke", werd in 2012 in het zuiden van Marokko ontdekt. De steen heeft een ongewone groene kleur en is de eerste meteoriet afkomstig van Mercurius die op de aarde is gevonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team