Zoeken

Roemenië vreest Renault-fabriek in Tanger

11 maart 2014 - 15:06 - Economie

©

De Renault-fabriek in Tanger wordt sterk gevreesd op de site van de autofabrikant in de zuid-Roemeense stad Pitesti. De 10.000 medewerkers van de Roemeense fabriek hebben deze week betoogd tegen "het verlies aan concurrentievermogen van hun bedrijf". Hun grootste vrees is dat Renault de volledige productie naar Marokko verplaatst.

"Beleggers verliezen hun vertrouwen in Roemenië. We willen gehoord worden, we willen nieuwe infrastructuur en een nationaal beroepsonderwijsprogramma", verklaarde een vakbondsvertegenwoordiger aan AFP.

Oorzaak van de slechte resultaten van de fabriek is volgens de betogers, een beslissing van de Roemeense regering om de aanleg van een nieuwe snelweg uit te stellen. De snelweg moet de fabriek met het centrum van het land verbinden, waardoor het traject naar de Hongaarse grens, en dus de rest van Europa, veel korter zou zijn.

De snelweg zou een besparing van 30 euro per voertuig opleveren. Dit lijkt weinig, maar met een jaarlijkse productie van 350.000 voertuigen, is dat een winst van 10,5 miljoen euro.

Wat betreft het salaris kan Roemenië onmogelijk concurreren met de Marokkaanse fabriek. In Tanger worden werknemers gemiddeld 250 euro per maand betaald. Dat is twee keer minder dan in Roemenië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team