Zoeken

Angst in Rabat na terugkeer terreurverdachte uit Groot-Brittannië

22 mei 2015 - 17:19 - Marokko

©

Groot-Brittannië heeft woensdag een Marokkaanse terreurverdachte naar Marokko teruggestuurd. Younes Tsouli keerde terug naar het huis van zijn ouders in Rabat en bedreigde al wie hem zou benaderen te vermoorden.

De familie van de man waarschuwde de politie dezelfde dag nog. Toen zij hem probeerden te arresteren stak de verdachte het huis van zijn ouders in brand en klom op het dak. Hij bedreigde de agenten met een mes. Het lukte hem via een dakterras een leegstaand appartement binnen te dringen. Hij beloofde te springen als de politie dichterbij zouden komen.

Younes Tsouli, 30, is de zoon van een Marokkaanse diplomaat. Hij staat bekend als ’Irhabi 007’ en was één van de computerexperts van Al Qaeda. Hij werd pas donderdag rond middernacht overmeesterd nadat hij het appartement waar hij zich schuil hield ook in brand had gestoken.

De verdachte was in Groot-Brittannië tot 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor terrorisme. Hij werd na zijn straf naar Marokko teruggestuurd. Marokko werd echter niet gewaarschuwd door de Britse autoriteiten, ondanks het gewelddadig verleden van de man.

Minister Mohamed Hassad van Binnenlandse heeft intussen zijn Britse ambtsgenoot om uitleg gevraagd. Hij deelde hem ook de ontevredenheid van de Marokkaanse autoriteiten mee. Een man die een bedreiging vormt voor het leven van anderen mag volgens hem niet worden vrijgelaten.

Bladna.nl