Zoeken

Qatar wil hand leggen op landbouwsector Marokko

16 juli 2013 - 12:14 - Economie

©

Qatar heeft het voornemen kenbaar gemaakt om te investeren in agrarische projecten in Marokko, in ruil voor de creatie van nieuwe banen en een deelpacht. Qatar wil zijn eigen voedselzekerheid verbeteren.

Volgens een reportage van France 24, heeft Qatar de ambitie om uit te groeien tot een toonaangevend agrarisch land. De kleine emiraat zoekt daarom wereldwijd, en met name in Marokko, de beste landbouwgronden.

Maar Marokko is zelf afhankelijk van de import, en voert jaarlijks voor miljarden aan basisproducten in. De landbouwgronden van het land, naar schatting 9 miljoen hectare, zijn onvoldoende om de behoeften van de gehele bevolking te garanderen.

Volgens econoom Najib Akesbi is het een paradox dat "een land dat zich in een toestand van voedselonzekerheid bevindt, zich kan veroorloven om producten te exporteren dat het zelf importeert".

Akesbi oordeelt dat het grootste probleem van Marokko een tekort aan landbouwgronden is. "We moeten in de eerste plaats produceren om onszelf te voeden alvorens te denken van de export."

De landbouwsector gebruikt 40% van de beroepsbevolking in Marokko en vergt grote investeringen. De productiviteit van tarwe in Marokko is bijvoorbeeld van 15 kwintalen per hectare, wat 8 keer minder is dan in Europa. Marokko heeft dus geld nodig en Qatar weet het.

Bladna.nl