Zoeken

President Algerije wilde terroristische leider inschakelen om Marokko aan te vallen

22 maart 2016 - 14:22 - Marokko

©

Uit nieuwe documenten van WikiLeaks blijkt dat de Algerijnse regering enkele jaren geleden contacten heeft gehad met de terroristische leider Mokhtar Belmokhtar om Marokkaanse doelen in de Sahara aan te vallen.

WikiLeaks publiceerde enkele dagen geleden e-mails die Hillary Clinton van Sidney Blumenthal, raadgever van de voormalige president Bill Clinton, ontving over de plannen van Algerije. Op 17 januari 2013 waarschuwde hij de toenmalige minister van Buitenlandse zaken over een akkoord tussen Algerije en de terroristische groepering van Mokhtar Belmokhtar.

Blumenthal schreef toen: "Volgens bronnen die toegang hebben tot de Algerijnse DGSE heeft de regering van Bouteflika een geheim akkoord gesloten met Belmokhtar na de ontvoering in april 2012 van de Algerijnse consul in Gao (Mali). Volgens het akkoord heeft Belmokhtar zijn activiteiten op Mali geconcentreerd, en sporadisch, met de steun van de DGSE, op Marokkaanse belangen in de Westelijke Sahara, waar de Algerijnen territoriale aanspraken maken".

Blumenthal vervolgde: "De Mauritaanse regering, aangemoedigd door Marokko, probeerde te onderhandelen met Belmokhtar en zou aan zijn aanhangers een terugkeer in de maatschappij hebben voorgesteld. Deze onderhandelingen mislukten echter in de zomer van 2010 en Belmokhtar’s groepering zette zijn operationele ondersteuning aan Al Qaeda in de Islamitische Maghreb voort".

De e-mail werd naar Hillary Clinton gestuurd na de terreuraanslag op een gascomplex in het Algerijnse In Amenas. De aanslag was toen door Belmokhtar’s terreurgroep gepleegd.

Bladna.nl