Zoeken

Waarom reist Mohammed VI met een Saoedische vliegtuig in Afrika?

22 mei 2015 - 12:24 - Marokko

©

Koning Mohammed VI vertrok eerder deze week naar Senegal als onderdeel van een Afrikaanse toer. Opmerkelijk is dat hij met een Saoedische vliegtuig reist. Gewoonlijk gebruikt de Koning een Marokkaans toestel. Deze uitzondering is symbolisch.

Mohammed VI landde woensdagavond op de Léopold Sédar Senghor luchthaven in Dakar met een Boeing-747 van de Saoedische koninklijke familie. Het gebruik van een Saoedisch toestel is bedoeld als een bevestiging van de goede betrekkingen tussen de twee landen.

Na de dood van de Marokkaanse piloot Yassine Bahti bij de crash van zijn F16 in Jemen, werden er namelijk berichten gepubliceerd die voor lichte spanningen zorgden tussen de twee landen.

Ook de blunder van een journaliste van televisiezender 2M hielp niet. Zij noemde de aanvallen van de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië op Jemen een agressie. Haar uitspraken werden in Saoedi-Arabië niet gewaardeerd.

Mohammed VI, als goede diplomaat, gebruikt een Saoedische vliegtuig om aan iedereen duidelijk te maken dat Marokko geen problemen heeft met zijn Arabische partners.

Bladna.nl