Zoeken

Marokko krijgt 100 miljoen van Wereldbank voor werkgelegenheid

30 augustus 2014 - 23:51 - Economie

©

De Wereldbank heeft eerder deze week een lening van 100 miljoen dollar aan Marokko toegekend voor een groots project op het gebied van werkgelegenheid.

Het project doelt op een betere aansluiting tussen opleiding en arbeidsmarkt en op een betere toegang tot de arbeidsmarkt voor minder gekwalificeerde kandidaten.

Micro-ondernemingen worden eveneens door het programma aangemoedigd. Dit gebeurt door aan personeelsleden van deze kleine bedrijven de kans te geven om de formele sector te betreden en recht te hebben op een pensioen en gezondheidszorg.

Werkgelegenheid

Dit initiatief maakt deel uit van een programma dat bestaat uit twee projecten om de werkgelegenheid te bevorderen, aldus de Wereldbank in een verklaring.

Een van de belangrijkste doelstellingen is de overgang van school naar werk te vergemakkelijken. Het eerste project voorziet daarom ook ingrijpende hervormingen in het onderwijs en de professionele opleiding om de kansen van afgestudeerde Marokkanen om werk te vinden te verhogen. Dit kan enkele gebeuren door een betere aansluiting tussen de opleiding en de arbeidsmarkt.

De Wereldbank steunt ook het besluit van de Marokkaanse regering om de diensten van het nationaal arbeidsbureau Anapec uit te breiden naar minder gekwalificeerde werkzoekenden. Tot nu toe was het arbeidsbureau enkel bevoegd om gediplomeerde werkzoekenden te helpen.

Daarnaast zal het programma de creatie financieren van een nieuwe juridische status voor mensen die voor zichzelf werken en de formele sector willen betreden. In ruil voor het betalen van belastingen zullen zij onder meer toegang krijgen tot leningen en een goedkope sociale zekerheid.

In Marokko wordt er bijna wekelijks tegen werkloosheid betoogd

Werkloosheid in Marokko

In het tweede kwartaal van 2014 is de werkloosheid in Marokko met 0,5 procent toegenomen tot 9,3 procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Hoge Planning Commissie.

Het aantal werklozen steeg met 6,2 procent en treft vooral jongeren. Zo zijn 35 procent van de jongeren in stedelijk gebied werkloos. In totaal zijn 1,114 miljoen Marokkanen werkloos.

Tussen het tweede kwartaal van 2013 en het tweede kwartaal van 2014 werden 39.000 nieuwe banen gecreëerd, 28.000 in stedelijke gebieden en 11.000 op het platteland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team