Zoeken

Marokko pakt ex Spaanse soldaat Alcala Damir Jamal voor leiden terreurcel

27 januari 2014 - 15:35 - Marokko

©

Een terreurcel geleid door een voormalige Spaanse soldaat van Marokkaanse afkomst, werd enkele dagen geleden opgerold in Nador. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken plande de organisatie aanslagen in Marokko.

Het onderzoek van de gerechtelijke politie en de Directie van territoriale veiligheid (DST) noemt Jamal Alcala Damir het brein achter de cel. Hij werkte samen met 20 mensen die hij in Nador, Tetouan, Al Hoceima, Fez, Taza en Marrakech had geworven.

De verdachten bereidden criminele daden voor, zoals "overvallen met geweld" en "gruwelijke gewapende acties" tegen Marokkaanse belangen, schrijft het ministerie.

Antiterroristische bronnen vertelden aan Cadenaser dat Jamal Alcala Damir bijna tien jaar in het Spaanse leger heeft gediend. In maart 2005 nam hij ontslag en vestigde zich in de buitenwijken van Nador.

Bijgenaamd ’de Kapitein’, zou de terreurverdachte aan manoeuvres in Irak hebben deelgenomen, als onderdeel van de operatie India FoxTrot in 2003 en 2004.

In Irak nam Damir deel aan humanitaire operaties en heeft hij altijd geweigerd om mee te doen aan "gewapende aanvallen tegen mede-moslims". Hij zou ook nooit de bedoeling hebben gehad om Spaanse belangen aan te vallen .

Bladna.nl