Zoeken

Marokko is wereldbekende ’meteorietmijn’

10 september 2014 - 19:40 - Marokko

©

Marokko is wereldwijd één van van de rijkste vindplaatsen van meteorieten. Dat verklaarde professor Hasnaa Chennaoui Aoudjehane op maandag, bij de opening van het 77e congres van de Meteoritical Society, dat tot zaterdag in Casablanca wordt gehouden.

Professor Chennaoui vertelde aan de deelnemers dat belangrijke meteorietenvondsten werden gedaan in het afgelopen decennium in Marokko. Ruimtestenen werden onder meer gevonden in Benguerir in november 2004, Tamdakht in december 2008, Tissint in juli 2011 en in Tirhert in juli dit jaar.

Vooral de Mars-meteoriet van Tissint is een belangrijke vondst. Tissint werd ontdekt door nomaden drie maanden na zijn val op aarde en weegt tussen 7 en 10 kilogram. Het is de vijfde meteoriet van Mars dat op aarde werd ontdekt.

Volgens de organisators is het dankzij Tissint dat het congres dit jaar op het Hassan II Universiteit van Casablanca plaatsvindt. Het is namelijk de eerste keer dat dit evenement in een Arabisch-islamitisch land wordt gehouden. Ruim 400 onderzoekers uit de hele wereld wonen het congres bij. Onder hen zijn mensen van de Nasa, de musea van natuurlijke historie in Parijs, New York, Londen en Berlijn en het Japanse National Institute of Polar Research.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team