Zoeken

Marokko wint 5 plaatsen op lijst meest concurrerende landen

6 september 2014 - 23:49 - Economie

©

Marokko heeft vijf plaatsen gewonnen in de jaarlijkse lijst van meest concurrerende landen ter wereld van het World Economic Forum voor 2014-2015. Het Koninkrijk bezet de 72e plaats op 144 landen. Marokko is bovendien het meest concurrerend land in de Maghreb.

In de Maghreb staat Marokko op de eerste plaats. Buurlanden Algerije (79), Tunesië (87), Egypte (119), Libië (126) en Mauritanië (141) doen het minder goed.

In Afrika wint Marokko één plaats en heeft de vierde meest concurrerende economie. Op de eerste drie plaatsen staan Zuid-Afrika, Mauritius en Rwanda.

In de regio Midden Oosten-Noord Afrika worden de topposities ingenomen door de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Saoedi-Arabië, Koeweit en Bahrein.

Vooruitgang van Marokko

De goede resultaten van Marokko zijn onder meer het gevolg van een vermindering van het begrotingstekort tussen 2012 en 2013 en de verbetering van het lager onderwijssysteem. Een ander reden volgens het World Economic Forum is dat Marokko veel meer innoveert.

Ook op institutioneel niveau werden er verbeteringen gerealiseerd, wat een bewijs is van de sociale en politieke stabiliteit van Marokko en de inspanningen van de afgelopen jaren om het ondernemingsklimaat, met name op administratief vlak, te moderniseren.

Andere sterke punt is de bevordering van de economische diversificatie. Deze diversificatie leidde tot meer export en buitenlandse investeringen. Marokko moet echter inspanningen blijven leveren om zijn concurrentiekracht te verbeteren, met name door voordeel te trekken uit zijn sterke punten zoals fysieke veiligheid (39e in de ranking) en een sterke banksector (42e).

Hoger onderwijs moet aantrekkelijker worden in Marokko

Onderwijs blijft problematisch

Het rapport van het WEF stelt dat hoger onderwijs en opleiding (104e) het meest problematische aspect blijft in Marokko. Ook over de efficiëntie van de arbeidsmarkt (111e) zijn er zorgen.

Marokko moet volgens het WEF zijn arbeidsmarkt hervormen en maatregelen treffen om de toegang en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Het is noodzakelijk om middelbaar en hoger onderwijs aantrekkelijker te maken om voldoende gekwalificeerde personeel beschikbaar te krijgen. Dit is van groot belang voor het laten opleven van de economie.

Tijdens het opstellen van de ranking kreeg het WEF van CEO’s te horen dat een betere aansluiting tussen de opleidingen en de arbeidsmarkt noodzakelijk is. Een toename van het aandeel van vrouwen op de arbeidsmarkt is eveneens essentieel.

Bladna.nl