Zoeken

Marokko krijgt kritiek om vieren Offerfeest op zondag

6 oktober 2014 - 21:51 - Marokko

©

Geleerden van de theologische universiteit Al Azhar in Egypte hebben kritiek geuit op de beslissing van Marokko om het Offerfeest op zondag te vieren. Marokko had volgens hen, net zoals de meeste islamitische landen, Eid Al Adha op zaterdag moeten vieren.

Youssef Eid, Fatwa-geleerde aan de bekende universiteit, sprak hierover met de Egyptische krant El Balad. Het feit dat Marokko voor zondag heeft gekozen is naar zijn mening "religieus onaanvaardbaar, omdat het ingaat tegen de islamitische traditie en de consensus breekt".

Marokko moest Eid Al Adha op dezelfde dag als Saoedi-Arabië vieren, dus zaterdag. De datum werd door Saoedi-Arabië vastgelegd op basis van astronomische berekeningen om de eerste dag van Dhul Hijjah te bepalen.

Een andere moslimgeleerde aan de Egyptische academie voor islamitische onderzoek vindt eveneens dat de keuze van Marokko om het Offerfeest op zondag te vieren "geen religieuze basis heeft".

Marokko heeft de datum vastgelegd na waarneming van de nieuwe maan. Het land doet dit voor de Ramadan en voor alle islamitische feestdagen. Het Marokkaanse ministerie van Islamitische zaken heeft waarnemers over heel het land om de maan te observeren.

Bladna.nl