Zoeken

Bespioneerde NSA ook Koning Mohammed VI?

1 april 2014 - 20:53 - Marokko

©

Koning Mohammed VI zou tot de staatshoofden behoren die het spionagedoelwit waren van de NSA. Dat blijkt uit geheime documenten van klokkenluider Edward Snowden, voormalige systeembeheerder van de Amerikaanse veiligheidsdienst.

Op basis van deze documenten meldt Der Spiegel dat de NSA zeker 122 staatshoofden bespioneerde. De informatie werd bewaard in een beschermd database met de codenaam Nymrod.

Document van de NSA waarin Marokko wordt vermeld

Honderden documenten uit deze database werden onthuld door Edward Snowden in oktober vorig jaar. Daaruit bleek onder meer dat de NSA het gsm-verkeer van Angela Merkel jarenlang afgeluisterd heeft.

De Amerikaanse veiligheidsdienst zou ruim 300 berichten van de Duitse bondskanselier hebben onderschept. In Duitsland, waar de onthullingen voor veel onvrede zorgen, wordt mogelijk een gerechtelijk onderzoek ingesteld.

Namen van staatshoofden bespioneerd door de NSA

Ondanks dat de bazen van de NSA Marokko niet als een gevaar beschouwen, staat het land op de lijst van ’Boundless Informant’, een instrument dat een beter inzicht moet geven in de gigantische hoeveelheid data van de NSA.

Bladna.nl