Zoeken

Marokko verdient half miljard aan buitenlandse filmproducties

8 juli 2014 - 23:02 - Cultuur

©

Sinds het begin van het jaar hebben buitenlandse filmproducties ruim 500 miljoen dirham besteed aan opnames in Marokko. Dat is een stijging van 150% ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

In de eerste zes maanden van het jaar werden 22 buitenlandse film-en tv-producties in Marokko gemaakt volgens het Marokkaans cinematografisch centrum.

De Verenigde Staten zijn veruit het meest vertegenwoordigd met negen film- en tv-producties. Daarna volgen onder meer Frankrijk met vier producties, Duitsland (twee), en Canada, België en India met één productie.

Films die momenteel in Marokko worden opgenomen

Meerdere films worden op dit moment in Marokko gemaakt. Onder hen de nieuwste film van Tom Hanks ’A hologram for the King’ naar het boek van Dave Eggers. De film, geregisseerd door Tom Tykwer, vertelt het verhaal van een Amerikaanse zakenman die bijna alles heeft verloren en in een land belandt waar hem volstrekt onvoorspelbare uitdagingen opwacht. De acteurs van A hologram for the king werden onder meer gezien in Laayoune, Tata en Ouarzazate.

Ook Bruce Willis bevindt zich in Marokko voor de opnames van zijn nieuwste film, Rock The Kasbah. De film, niet te verwarren met de gelijknamige productie van Laila Marrakchi, gaat over een muziekproducer die een tour organiseert om Amerikaanse troepen in Afghanistan te gaan vermaken.

Eerder dit jaar kregen ook de opnames van Queen of the Desert veel aandacht van de media. De superproductie werd geregisseerd door de Duitse Werner Herzog en werd in Merzouga, Marrakech, Erfoud en Ouarzazate gemaakt. Nicole Kidman en Robert Pattinson behoren tot de cast. Ruim vijftig Marokkaanse acteurs, 1000 figuranten en 65 technici maakten deel uit van Herzog’s team.

Marokko minder aantrekkelijk

De regio van Ouarzazate is veruit de meest gevraagde locatie voor films te maken in Marokko. Afgezien van de ’Poort van de woestijn’ zoals Ouarzazate wordt genoemd, hebben enkele andere steden internationale producties aangetrokken. Onder meer in Laayoune, Tanger, Marrakech, Rabat en zelfs Casablanca werden buitenlandse films gemaakt.

Maar een film in Marokko maken wordt steeds duurder, waardoor sommige producenten voor andere, fiscaal goedkopere, landen kiezen. Onlangs gaf het team van Mission Impossible 5 de voorkeur aan de Canarische Eilanden boven Marokko. Deze film moest oorspronkelijk geheel in Marokko worden gemaakt, maar werd om fiscale redenen naar de Spaanse eilanden verplaatst.

Hetzelfde geldt voor de hitserie Game of Thrones. Voor het vijfde seizoen hebben de makers om financiële redenen ook de voorkeur gegeven aan de Canarische Eilanden. De kasbah van Ait Benhaddou, onlangs uitgeroepen tot één van de mooiste plekken op aarde om films te maken, zal dit jaar dus niet worden bezocht door de Game of Thrones-acteurs.

Bladna.nl