Zoeken

Marokko verwacht bezoek Egyptische President al-Sissi

2 september 2014 - 21:53 - Marokko

©

Diplomatieke bronnen hebben aan de Marokkaanse krant l’Economiste bevestigd dat de Egyptische President al-Sissi binnenkort een bezoek zal brengen aan Marokko.

Volgens deze bronnen zal de Egyptische Staatshoofd voor het einde van de maand september een driedaagse staatsbezoek aan Rabat brengen. Naar verwachting komt hij op 21 september aan.

Afgelopen juli had Koning Mohammed VI minister Salaheddine Mezouar van Buitenlandse Zaken naar Caïro gestuurd met een bericht voor President Abdelfatah al-Sissi. In zijn boodschap verzekerde Mohammed VI dat hij "alles wat het Egyptische volk naar de stabiliteit en de welvaart leidt" ondersteunde.

Amani El Khayat

Gespannen betrekkingen

De betrekkingen tussen Marokko en Egypte waren medio juli in snel tempo verslechterd na beledigende uitspraken van de Egyptische journaliste Amani El Khayat. Zij had tijdens haar televisieshow verklaard dat de Marokkaanse economie enkel groeit dankzij de seksindustrie.

De journaliste stelde eveneens dat de prostitutie wijdverbreid is in Marokko, land met een islamitische regering die dicht bij de Moslimbroederschap staat. Bovendien is Marokko volgens haar één van de landen met het hoogst aantal Aids-gevallen. Erger nog, Koning Mohammed VI heeft een revolutie in Marokko enkel vermeden door een deal te sluiten met de islamisten in het land.

Ze werd op het matje geroepen en verontschuldigde zich enkele dagen later tijdens een tien minuten durende speech. Egypte beloofde toen een onderzoek naar de uitspraken van de presentatrice. Marokko vond dit echter niet genoeg en deed via zijn ambassadeur in Caïro aangifte van smaad en laster. Amani Al Khayat verscheen medio augustus voor de rechter. Haar show werd sinds haar sorry-speech niet meer uitgezonden.

Egyptenaren zweren trouw aan Koning Mohammed VI

Enkele dagen later besloten Egyptische jongeren een Facebook-pagina te maken tegen het regime van Abdelfattah al-Sissi. De pagina werd "Wij zijn jonge Egyptenaren en zweren trouw aan de Koning van Marokko, als Koning van Egypte" genoemd...

Initiatiefnemer Riham El Assyouti schreef toen dat trouw zweren aan Koning Mohammed VI geen verraad was, maar een manier om te protesteren tegen het regime van Abdelfattah al-Sissi.

Abdelfatag al-Sissi zette de democratisch verkozen Egyptische president Mohamed Morsi af, waarna hij zelf van zijn militaire functie afzag om als president te worden verkozen. Volgens de jonge activist zijn Egyptenaren "hun media en leger moe".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team