Zoeken

Moest Marokko het WK-2010 organiseren?

30 mei 2015 - 12:56 - Sport

©

Wereldvoetbalbond FIFA wordt opgeschud door een grootschalig corruptieschandaal. Onder meer Zuid-Afrika wordt ervan verdacht 10 miljoen dollar te hebben betaald om het WK-2010 te organiseren. Ook Marokko was toen kandidaat voor de organisatie van het voetbalevenement. Én ook Marokko wordt ervan verdacht stemmen te hebben gekocht.

Eerder deze week werden zeven verantwoordelijken van de FIFA op verzoek van een Amerikaanse rechter gearresteerd. Onder meer bij de keuze van de organisator voor het wereldkampioenschap voetbal in 2010 zouden miljoenen zijn uitgegeven om stemmen te kopen.

Drie landen hadden zich toen kandidaat gesteld: Marokko, Zuid-Afrika en Egypte. Al voor de stemming wist iedereen dat Egypte geen kans maakte. Op de dag van de stemming kreeg Marokko 10 stemmen, Zuid-Afrika 14 en Egypte niets.

Voor de stemming zou Zuid-Afrika volgens de Amerikaanse justitie, 10 miljoen dollar hebben betaald aan Jack Warner, toen voorzitter van de Caraïbische Voetbal Unie, en aan de Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football. Het geld moest officieel dienen om de Afrikaanse diaspora te ondersteunen, maar werd in werkelijkheid gebruikt om stemmen te kopen.

Zuid-Afrika ontkent de hele zaak, noemt de beschuldigingen ongegrond en vraagt aan de Amerikaanse rechter om bewijzen te tonen.

Marokko niet geheel onschuldig

Ook de Marokkaanse overheid wordt ervan verdacht minstens één stem te hebben gekocht voor de organisatie van het WK-1998 dat uiteindelijk aan Frankrijk werd toegekend.

In de maanden voorafgaand aan de stemming zou Marokko in het bijzijn van Chuck Blazer aan een geïnfiltreerde agent geld hebben aangeboden voor zijn stem. De agent zou het geld hebben geaccepteerd, aldus het Amerikaans gerecht.

Voor het WK-2010 wordt Marokko er tevens van verdacht een miljoen dollar aan Jack Warner te hebben gegeven. Zuid-Afrika betaalde echter meer...

Bladna.nl