Zoeken

Rijke Marokkanen blijven illegaal geld stoppen in Spaans vastgoed

31 maart 2014 - 21:44 - Economie

©

Marokkanen (die in Marokko wonen) hebben in Spanje 156 luxe woningen gekocht in 2013, tegen 154 een jaar eerder. De meerderheid van hen maakte hiervoor illegaal geld over naar Spanje.

Volgens een rapport van de Algemene Raad van Notarissen van Spanje, kopen Marokkanen vastgoed aan een gemiddeld prijs van 1673 euro/m². Zij betalen bovendien gewoonlijk in contant geld.

Verschillen betaalmethoden bestaan volgens Akhbar Al Yaoum. Een van de methodes is bijvoorbeeld het gebruik van een tussenpersoon in Marokko. Die krijgt dan Marokkaans geld en zorgt ervoor dat de verkoper in Spanje zijn geld in euro’s krijgt.

Volgens dezelfde bron dient de meerderheid vastgoedaankopen voor het witwassen van geld dat in Marokko op illegale wijze werd verdiend, met name via de drugshandel.

Spaanse media oordelen echter dat vele Marokkanen enkel in het land investeren om een verblijfsvergunning te verkrijgen. Een wet van 2012 verleent namelijk een verblijfsvergunning aan buitenlanders die een woning met een minimumwaarde van 160.000 euro kopen.

Het is in Marokko bij de wet verboden om het land te verlaten met meer dan 100.000 dirham zonder daar toestemming voor te krijgen van het Wisselkantoor.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team