Zoeken

Wie zijn de Marokkanen van SwissLeaks?

18 februari 2015 - 13:59 - Economie

©

Zeker 410 Marokkanen zijn betrokken bij het SwissLeaks schandaal. Tussen 2006 en 2007 waren zij in het bezit van een Zwitserse bankrekeningen van HSBC. Onder hen Fouad Filali, voormalige echtgenoot van prinses Lalla Meryem, Serge Berdugo, voormalige Marokkaanse minister van Toerisme, en zelfs Koning Mohammed VI.

In totaal zijn 1068 HSBC-klanten uit Marokko betrokken, maar slechts 21% van hen heeft de Marokkaanse nationaliteit. Op een meerderheid van deze rekeningen stond eind 2006 minder dan een miljoen dollar. De meeste Marokkaanse rekeninghouders zijn onbekend. Het zijn industriëlen, zakenmannen, vrije beroepsbeoefenaars en zelfs huisvrouwen volgens Le Monde.

Koning Mohammed VI had samen met zijn privé-secretaris Mounir Majidi een rekening met 9,1 miljoen dollar. Fouad Filali, die de bankrekening sinds 1997 bezit, had in die periode 16,6 miljoen dollar bij de Zwitserse bank.

Serge Berdugo zou in 2006 een kleine 7,3 miljoen dollar bij de bank hebben gehad. Berdugo is een briljante Joods-Marokkaanse advocaat en CEO van een bouwbedrijf, dicht bij het Paleis en voorzitter van de Raad van de Joodse gemeenschap van Marokko.

In 2006 was Messod Bouskila, CEO van een familiale leerlooierij die in 1947 in Casablanca is opgericht, de beste Marokkaanse klant van HSBC. De zakenman heeft het bestaan van de bankrekening met 51 miljoen dollar intussen ontkend. De Joods-Marokkaanse Jacob Chetrit was tweede met een fortuin van 31,1 miljoen dollar. Zijn familie maakte fortuin in de textielsector.

De Zwitserse tak van HSBC heeft zich schuldig gemaakt aan fiscale fraude van 180 miljard euro. De bank zou zelfs medewerkers naar potentiële klanten hebben gestuurd om hen methodes aan te leren om de belasting te ontduiken.

Bladna.nl