Zoeken

Marokkanen eindelijk vrij na jarenlange onterechte celstraf voor moord

8 juli 2014 - 22:14 - Wereld

©

Abdelkader Azzimani, 48, en Abderrahim El Jabri, 49, werden afgelopen donderdag na een jarenlange strijd vrijgesproken van de moord op een 22-jarige drugsdealer. De twee Marokkanen waren in 2004 door een Franse rechtbank tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op Abdelaziz Jhilal.

Het onderzoek naar de moord op Abdelaziz Jhilal in december 1997, leidde de politie al snel naar Azzimani en El Jabri. Zij hadden Jhilal als laatsten ontmoet om hem 5 kilogram cannabis te overhandigen.

In de jaren die volgen bleven beide mannen de moord op Jhilal ontkennen. Zij bevestigden wel dat ze hem de drug hadden overhandigd en dat hij was gevlucht zonder te betalen. Deze feiten versterkten enkel de vermoedens van de politie die hen definitief als daders aanwees. De twee Marokkanen werden in 2003 tot 20 jaar cel veroordeeld. Hun celstraf werd een jaar later in beroep bevestigd.

In 2009 kregen de twee Marokkanen weer hoop nadat een getuige zijn verklaring had ingetrokken. Het onderzoek werd heropend en nieuwe DNA-sporen werden in de auto van het slachtoffer gevonden. Deze behoorden tot twee van zijn klanten, Michel Boulma en Bouziane Helali. Tijdens hun verhoor bekenden ze allebei de moord.

Voorwaardelijke vrijlating, vrijspraak, en nu een vergoeding?

Abdelkader Azzimani werd hetzelfde jaar op voorwaarde vrijgelaten. Abderrahim El Jabri had niet hetzelfde geluk en moest nog twee jaar, tot in 2011, wachten. Azzimani en Jabri brachten respectievelijk 12 en 14 jaar in de gevangenis door voor een misdaad die ze niet hebben begaan.

Door de nieuwe bewijzen en bekentenissen besloot de rechtbank het vonnis tegen Azzimani en El Jabri te vernietigen. Op maandag 30 juni werden alle betrokken partijen opnieuw door de rechter gehoord.

Twee dagen later stond de twee Marokkanen opnieuw een onplezierige verrassing te wachten. Rechter Geneviève Perrin stelde een nieuwe vraag over hun eventuele medeplichtigheid voor onvrijwillige doodslag.

Met andere woorden, de rechter vermoedde dat Azzimani en El Jabri en de echte moordenaars medeplichtig waren. De advocaten van de twee Marokkanen verwierpen de beschuldiging onmiddellijk.

Pas donderdag, na vier uur beraadslagen, sprak het Hof van Assisen zich in het voordeel van Abdelkader Azzimani en Abderrahim El Jabri. De twee Marokkanen zijn de negende en tiende veroordeelden die sinds 1945 werden vrijgesproken na een herzieningsprocedure in Frankrijk. Of de twee mannen een schadevergoeding zullen krijgen is niet zeker.

Bladna.nl