Zoeken

Marokkaanse politie ontslaat corrupte agenten

8 april 2015 - 14:38 - Marokko

©

Twee agenten die eind vorig jaar in het zuid-Marokkaanse Tan-Tan door een Spaanse toerist waren gefilmd terwijl ze hem geld vroegen, zijn door de politiedienst DGSN ontslagen.

Het filmpje was in januari door de Spaanse motorrijder op internet gezet en duizenden keren bekeken. De agenten hielden de man tegen in Tan-Tan en vroegen hem geschenken en geld. Na een korte onderhandeling lieten ze hem gaan tegen 50 dirham. De motorrijder, uitgerust met een GoPro camera, filmde het heel gesprek.

De twee agenten werden kort daarop geschorst en veroordeeld tot een maand gevangenisstraf en 2000 dirham boete. Om zich te verdedigen had één van hen aan de rechter verklaard dat hij "een geschenk en geen smeergeld" had gevraagd.

Door de vele corruptieschandalen heeft de DGSN besloten om actie te ondernemen tegen corrupte agenten, maar ook tegen omkopers. Ambtenaren van de nationale veiligheid die betrapt worden op corruptie zullen worden geschorst en berecht. Ook burgers die agenten trachten om te kopen zullen voor de rechter worden gedaagd. Meerdere mensen werden intussen veroordeeld voor poging tot omkoping van agenten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team