Zoeken

Marokkaanse banken willen Afrika veroveren

22 mei 2013 - 17:00 - Economie

©

De bankcrisis in Marokko dwingt Marokkaanse banken om in Afrika te investeren. Een paar weken geleden kocht Attijariwafa Bank 55% belang in de Togolese ’International Bank of Africa’ in Togo. Nu probeert BMCE bank het filiaal in handen te krijgen, van de Franse Société Générale in Equatoriaal-Guinea.

BMCE-baas Othman Benjelloun zou reeds een bod hebben gedaan aan de Franse bank, waarvan de voorwaarden voor nu nog geheim worden gehouden. Een antwoord wordt in de komende weken verwacht.

De aanwezigheid van Attijariwafa Bank in Togo, zal de dochteronderneming van de koninklijke holding SNI, helpen haar aanwezig in Afrika te versterken. Ook moet het de Zuid-Zuid samenwerking verbeteren, zoals geëist door het project Casa Finance City, waarvan de bank deel uitmaakt. Met Casa Finance City wil Marokko uitgroeien tot een financieel centrum, vooral gericht op de Maghreb en West-Afrika.

Door een daling van de bankactiviteit en kredietverleningen, werden Marokkaanse banken de laatste jaren gedwongen tot internationalisatie, waardoor ze veel interesse gingen tonen voor de Afrikaanse markt.

Marokkaanse banken zijn aanwezig in 23 landen in Afrika. Positief zegt Abdellatif Jouahri, gouverneur van Bank Al-Maghib, naar wiens oordeel de internationalisering van Marokkaanse bedrijven een noodzaak is geworden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team