Zoeken

13-jarige Marokkaan Younes Abaaoud is Syriëganger

24 augustus 2014 - 22:00 - Marokko

©

Een Belgische tiener van Marokkaanse afkomst bevindt zich sinds begin dit jaar in Syrië met zijn 27-jarige broer. De 13-jarige Younes Abaaoud is één van de jongste Marokkaanse strijders in het land. De vader van Younes en Abdelhamid is hopeloos.

Britse krant The Telegraph heeft Omar, de vader van de twee Syriëgangers, gesproken. Omar arriveerde 40 jaar geleden in België en is winkelbediende in Brussel. De man is wanhopig en zegt dat zijn jongens in België werden gehersenspoeld alvorens naar Syrië te vertrekken.

De jonge Younes verliet Brussel afgelopen januari met zijn broer die de strijdersnaam Abou Omar Soussi draagt. Samen zijn zij met strijdersgroepen in het noorden van Syrië gaan vechten. De krant kan niet bevestigen of Younes Abaaoud nog leeft of bij gevechten is gesneuveld. Op de laatste foto die van hem werd gepubliceerd, had Younes een aanvalsgeweer AK-47 in zijn handen.

Abdelhamid Abaaoud

Oussama Chaara

Het verhaal van Younes Abaaoud herinnert ons aan dat van Oussama Chaara, een andere 13-jarige Marokkaan die maandenlang met zijn vader in Syrië verbleef. De tiener keerde vorige maand terug naar Marokko met zijn moeder. Zijn vader Ahmed Chaara is één van de leiders van de Islamitische Staat. Hij werd onlangs gevangen genomen door de Franse en Turkse veiligheidsdiensten en eerder deze week aan Marokko uitgeleverd.

Marokkanen in conflictgebieden

Volgens minister Mohamed Hassad vechten nog steeds tussen 2600 en 3200 Marokkanen in Syrië. Onder Marokkaanse strijders in Syrië bevinden zich niet enkel uitvoerders, maar ook Emirs (leger en financiën) en religieuze rechters met veel macht.

Op Europees niveau wordt geschat dat ongeveer 5000 vechters naar conflictgebieden zijn vertrokken, waaronder 200 Belgen. The Telegraph geeft aan dat er zoveel jihadisten zijn die de Arabische taal niet machtig zijn, dat ISIS een beroep heeft moeten doen op vertalers.

Marokko bedreigd door Islamitische Staat

Mohamed Hassad, minister van Binnenlandse Zaken, had in juli laten weten dat teruggekeerde leden van de Islamitische Staat een terroristische dreiging vormen voor Marokko. Hij meldde toen ook dat de regering had besloten om het dreigingsniveau voor terrorisme naar rood te verhogen. Dat is de hoogste alarmfase in Marokko.

De overheid heeft de militaire aanwezigheid verstevigd op gevoelige locaties. Het leger werd onder meer ingezet op de zeedijk van Casablanca, rond olieraffinaderij Samir in Mohammedia, de luchthaven Marrakech Menara en bij de dam van Al Wahda in de provincie Taounate.

Het Marokkaanse luchtruim wordt bovendien streng bewaakt door de luchtmacht met lucht-lucht en lucht-grond raketten, moderne radars en volgsystemen. Betrouwbare bronnen melden dat ruim 70.000 soldaten zijn gemobiliseerd om aanvallen af te weren.

Medio augustus meldden Spaanse media dat Marokko Spanje had gewaarschuwd voor de terugkeer van 3000 Marokkaanse strijders uit Syrië en Irak. Deze vechters zijn in staat om zowel aanslagen te plegen in Marokko als in Spanje, met name in de bezette enclaves Sebta en Melilla.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team