Zoeken

Marokkaan achter afschaffing fascistische wet in Italië

26 april 2014 - 14:47 - Wereld

©

Italië werkt sinds medio april aan een nieuw decreet dat alle discriminatie tegen chauffeurs in het openbaar vervoer gaat verbieden. Deze maatregel is deels te danken aan de Marokkaanse Mohamed Hailoua.

Sinds 1931 was de Italiaanse nationaliteit een must om een baan in het openbaar vervoer te krijgen. Na 83 jaar en twee rechtszaken wordt de fascistische wet eindelijk verwijderd.

En dat is deels te danken aan Mohamed Hailoua. Het ministerie van Verkeer weigerde hem in 2009 in Milaan een taxivergunning te geven omdat hij de Italiaanse nationaliteit niet had. De afdeling legde toen uit dat openbaar vervoermiddelen ideaal zijn om terreuraanslagen te plegen en dat er daarom met voorzichtigheid moest worden gehandeld.

Maar Mohamed liet het er niet bij zitten en droeg de zaak voor de rechter. Een Congolese man deed hetzelfde. In beide gevallen kregen de aanklagers gelijk. Aan de Italiaanse autoriteiten werd gevraagd om de wet te herzien om gelijkheid op de arbeidsmarkt te verkrijgen.

Veel soortgelijke vormen van discriminatie zijn nog steeds gebruikelijk in Italië, in het bijzonder op sociaal niveau (uitkeringen, lonen, ...).

Bladna.nl