Zoeken

Mohammed VI lost geschil met Verenigde Staten op

27 november 2013 - 21:41 - Marokko

©

Het bezoek van Koning Mohammed VI aan de Verenigde Staten heeft de spanning tussen Marokko en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken doen afnemen. Dat schrijft het Washington Institute for Near East Policy.

De grote uitdaging van het bezoek van de Marokkaanse Koning was de betrekkingen met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te herstellen, volgens Akhbar Al Yaoum.

Sinds de benoeming van John Kerry als opvolger van Hillary Clinton, waren de betrekkingen met Marokko uitzonderlijk gespannen, met name doordat Kerry voorstander is van een referendum in de Sahara. Susan Rice, Amerikaanse ambassadeur bij de VN, pleit daarentegen voor de door Marokko voorgestelde gevorderde autonomie in de Sahara.

Om de betrekkingen te normaliseren heeft Mohammed VI verschillende Amerikaanse diplomaten ontmoet, waaronder John Kerry en mensen van zijn departement verantwoordelijk voor Noord-Afrika, aldus het instituut.

Tijdens deze ontmoetingen gaf de Koning onder meer een overzicht van de mensenrechten in het zuiden van Marokko. Volgens het instituut leidde dit tot de steun van de Amerikaanse president Barack Obama aan het Marokkaanse autonomieplan.

Het Amerikaanse Instituut oordeelt tot slot dat de rol van Marokko in de Sahel-regio, de verbetering van de betrekkingen met de VS heeft vergemakkelijkt.

Bladna.nl