Zoeken

Khalid Oudghiri, voormalig nr 1 van Attijariwafa bank, veroordeeld tot 20 jaar

26 februari 2011 - 08:20 - Marokko

©

Het Hof van Beroep in Casablanca heeft Khalid Oudghiri, voormalig nr 1 van Attijariwafa Bank, bij verstek veroordeeld tot 20 jaar gevangenis voor medeplichtigheid aan valsheid in geschrifte en fraude.

Volgens justitiële bronnen werd Khalid Oudghiri vervolgd voor het uitoefenen van druk op Abdelkrim Boufetas, dewelke hij dwong om steekpenningen aan de ambtenaar van een bank te geven. Hij werd reeds in 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en een boete van 5000 dirham.

Notaris Hajri Mohammed kreeg 10 jaar gevangenis en een boete van 5000 dirham om dezelfde redenen. Hij zal ook samen met Khalid Oudghiri een boete van 35 miljoen dirham dienen te betalen aan de eiser.

De uitspraak wordt door het Marokkaanse elitebedrijf ervaren als een slecht signaal in een tijd waarin het land probeert uit de crisis te komen, en zou angst kunnen opwekken bij buitenlandse investeerders voor "risico van crimineel wanbeleid".

Khalid Oudghiri, die de Franse en de Canadese nationaliteit heeft, woont nu in het buitenland, waar hij actief is in verschillende beleggingsfondsen.

Bladna.nl