Zoeken

Innovatie: Marokko doet het goed dankzij Marokkaanse expats

23 juli 2014 - 23:59 - Marokko

©

Marokko is acht plaatsen gestegen in de Global Innovation Index 2014, een wereldwijde index gewijd aan innovatie. Het Koninkrijk van Mohammed VI bezet de 84e plaats op een totaal van 143 landen, en behaalde een gemiddelde score van 32,24 punten.

De editie van dit jaar bevat een volledig hoofdstuk over de vaardigheden van in het buitenland gevestigde Marokkanen. Vooral hun rol in de ontwikkeling van opkomende sectoren in hun land van herkomst wordt gewaardeerd.

Het rapport werd vorige week gepresenteerd door de World Intellectual Property Organization (WIPO), het Europees instituut voor managementopleiding (INSEAD) en de Amerikaanse Cornell University.

In het rapport leest men onder meer dat ruim 32.000 hooggekwalificeerde Marokkaanse expats zich uiterst goed hebben geïntegreerd en belangrijke posities wisten te bemachtigen in -voornamelijk- de privé-sector.

Door in een aangename en creatieve werkomgeving te evolueren komen deze Marokkaanse expats met innoverende ideeën en blinken uit in hun werk. Zo hebben Marokkaans geboren uitvinders 876 octrooiaanvragen ingediend tussen 1995 en 2011.

Marokko kan voordeel halen uit de expertise van zijn onderdanen in het buitenland om onder meer opkomende sectoren te ontwikkelen, aldus het rapport. Wel is het noodzakelijk dat de Marokkaanse overheid hen eerst overtuigt om terug te keren.

Tientallen Marokkanen hebben in de laatste jaren besloten om naar Marokko te remigreren en er te investeren in een eigen bedrijf. Toch blijft de kennisvlucht belangrijk in Marokko, zoals officiële statistieken aantonen.

Tijdens de 23e editie van het Internationaal studentenforum in april had Lahcen Daoudi, minister van Hoger Onderwijs, Wetenschappelijk Onderzoek en Opleiding, het betreurd dat 18% Marokkaanse afgestudeerden aan medische faculteiten en instituten, voor het buitenland kiezen omdat ze in Marokko geen kans krijgen.

Zonder verrassing trekt Frankrijk, met 23%, het grootst aantal hooggekwalificeerde Marokkaanse expats. Daarna volgen Spanje met 20% en Italië met 12%. Slechts 6% kiest ervoor carrière te maken in een Arabisch land. Ook de Verenigde Staten en Canada zijn weinig populair met slecht 3% hooggekwalificeerde Marokkaanse expats.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team