Zoeken

Hassan II in 1994: « Als we geen tomaten exporteren gaan we terroristen exporteren »

15 juni 2016 - 20:53 - Marokko

©

In 1994 probeerde wijlen Koning Hassan II een overeenkomst met de Europese Unie te sluiten voor de export van Marokkaanse tomaten. Hij maakte toen visionaire uitspraken.

Denis MacShane, auteur van het boek « Brexit: How Britain Will Leave Europe », schrijft over een gesprek tussen Hassan II en Jacques Delors, toen voorzitter van de Europese Commissie.

De monarch vertelde toen aan Delors dat Marokko 5 miljoen landbouwers had die hun tomaten naar Europa wilden exporteren. Hij kreeg als antwoord dat de Spanjaarden, de Franse en de Italianen daar een stokje voor zouden steken.

Koning Hassan II had toen een visionair antwoord: « Heel goed. Ik begrijp uw probleem. Maar als het Marokko niet lukt om zijn tomaten te exporteren zullen we over 10 jaar terroristen exporteren ».

Spanje heerste dat jaar over de Europese tomatenmarkt met ruim 700.000 ton geëxporteerde tomaten tegen 160.000 ton voor Marokko. In 2004, juist tien jaar later, pleegden Marokkaanse aanhangers van Al Qaeda de dodelijke aanslagen van Madrid waarbij 202 mensen omkwamen en ruim 1500 anderen gewond raakten…

Bladna.nl