Zoeken

Frankrijk onderschept Renault Kangoo drugskonvooi uit Marokko

2 augustus 2014 - 15:17 - Wereld

©

Een drugskonvooi uit Marokko werd eerder deze week op de snelweg A63 in het zuiden van Frankrijk door de politie onderschept. Ruim 468 kilo cannabis werd in beslag genomen. Meest verrassend is dat de drugs werd vervoerd in een eenvoudige Renault Kangoo om de de politie te misleiden.

De zogenaamde go-fast werd in de nacht van zaterdag op zondag onderschept aan de tolpoort van Saugnacq-et-Muret. Het voertuig met 468 kilo cannabis aan boord, kwam net terug vanuit Marokko en reed richting Bordeaux in Frankrijk. De agenten reageerden verrast op het gebruik van een Renault Kangoo. Drugshandelaars geven voor drugskonvooien gewoonlijk de voorkeur aan snelle bolides.

Volgens de krant Sud-Ouest zat een 32-jarige man aan het stuur van de Renault Kangoo. Hij werd gearresteerd door agenten van de Franse anti-drugseenheid Octris.

Enkele minuten voor zijn arrestatie was een 27-jarige lid van de bende met een Audi A3 aan dezelfde tolpoort aangehouden. Hij had opdracht om de weg te openen en zijn collega’s te verwittigen in geval van een politiecontrole.

De twee drugssmokkelaars werden in hechtenis genomen op het politiecommissariaat van Bordeaux. Beiden werden al enkele weken in het oog gehouden.

Anti-drugseenheid Octris

In totaal werden een tiental gelijkaardige netwerken opgerold sinds de oprichting van het Centraal bureau voor de bestrijding van de sluikhandel Octris in 2013. De dienst telt een veertigtal agenten.

"Sinds 2013 hebben we dankzij het werk van Octris een vijftiental criminele organisaties opgerold die in verdovende middelen handelden."

Dat vertelde de directeur van de anti-drugseenheid aan Sud-Ouest. Maar de agenten van Octris weten best dat ze slechts de hand leggen op een heel klein deel van de drugskonvooien die vanuit Marokko via Spanje Frankrijk binnenkomen.

Bladna.nl