Zoeken

Europese vissersschepen terug in Marokko

7 september 2014 - 21:07 - Economie

©

De visserijovereenkomst van Marokko en de Europese Unie is eindelijk een feit. Na een eerste vergadering de Gemengde Commissie Marokko-EU op donderdag en vrijdag in Rabat, is Marokko gestart met het verlenen van vergunningen aan Europese vissersboten.

Europese vissers wachtten sinds augustus vorig jaar op de uitvoering van de overeenkomst. Marokko had de afgifte van vergunningen om in zijn territoriale wateren te vissen uitgesteld nadat de Europese Unie een landbouwovereenkomst met het Koninkrijk wilde herzien.

Tot op heden werden 63 vergunningen afgegeven door Marokko. Vooral Spaanse vissers zijn tevreden met de inwerkingtreding van de overeenkomst. Spaanse vissersboten zijn namelijk reeds goed voor 45 van de 63 toegekende vergunningen.

In een verklaring heeft de Spaanse Confederatie van de visserij verheugd gereageerd op de "oplossing van de praktische problemen" die werden ondervonden sinds de ondertekening van de visserijovereenkomst tussen de EU en Marokko.

Vissen in de Marokkaanse territoriale wateren zal niet gratis zijn. De Europeanen zullen jaarlijks 40 miljoen euro aan Marokko betalen. Daarvan zal 10 miljoen door de vissers worden betaald. De overeenkomst loopt tot 2018.

Marokko exporteert 62% van zijn visproductie naar Europa

Visserij in Marokko

Marokko is de eerste Arabische en Afrikaanse vis- en zeevruchtenproducent. Dat blijkt uit een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Op internationaal niveau is Marokko 18e.

Het Koninkrijk produceert jaarlijks bijna een miljoen ton vis- en zeevruchtproducten, dus 4% van de wereldwijde productie. In de Marokkaanse visserij-industrie werken bovendien 300.000 mensen. Ook vissen ruim 2900 boten langs de de 3500 km lange Marokkaanse kust.

Het rapport toont bovendien aan dat Marokko 62% van zijn visproductie naar Europa exporteert. De visserijsector is nu 8,3 miljard dirham waard, maar Marokko wil de sector verder ontwikkelen naar 18,3 miljard dirham in 2020.

Bladna.nl