Zoeken

Eerste uitslagen verkiezingen Marokko

26 november 2011 - 09:30 - Marokko

©

De parlementsverkiezingen die de hervormingen van koning Mohammed VI op de proef zetten, zijn gekenmerkt door een islamitische overwinning. De Gerechtigheid en Ontwikkeling Partij (PJD) heeft reeds 90 zetels gewonnen volgens ex-partijleider Saâdine Al Othmani. De gedeeltelijke resultaten tonen ook een onofficiële overwinning van ministers Salahdine Mezouar, Aziz Akhannouch, Ahmed Reda Chami en Karim Ghellab.

In Meknes heeft minister van Financiën en voorzitter van de Nationale groepering voor onafhankelijken (RNI), Salahdine Mezouar, een zetel in het parlement gewonnen. Abdellah Bouanou, lid van de PJD, werd ook verkozen in dezelfde stad.

Abdelaziz Aftati (PJD) werd herkozen in Oujda Angad samen met Abdenbi Bioui van dezelfde partij.

Minister van Industrie, Ahmed Reda Chami (USFP), werd verkozen in Fes waar Hamid Chabat, burgemeester, werd benoemd in Fez-Noord. Omar Fassi Fihri (PJD) werd verkozen in dezelfde stad.

Aziz Akhannouch, minister van Landbouw, gaat dit jaar zijn eerste legislatieve ervaring opmaken. Hassan Derham haalde zijn vierde opeenvolgende mandaat als MP van Dakhla (Oued Eddahab).

De burgemeester van Tangier, Fouad Ammari (PAM) krijgt ook een zetel in het parlement en Ali Abdelmoula (PJD), vader van de voormalige burgemeester van Tangier, slaagde in Sidi Kacem.

In Marrakech Sidi Youssef zijn de winnaars Hassan Laghchim en Youssef Benslimane, beiden op de PJD-lijst. In Marrakech Gueliz zijn de toekomstige vertegenwoordigers Rachid Bendriouch (MP), Ahmed Moutassadak (PJD) en Jamila Afif (PAM).

Mohamed Joudar (UC), Abdelmajid Joubij (PJD) en Karim Ghellab, Istiqlal-minister van Verkeer, hebben zichzelf een plaats verzekerd in het parlement voor het arrondissement Ben Msik Sidi Othman van Casablanca.

In Salé werden zetels gewonnen door de secretaris-generaal van PJD, Abdelillah Benkirane, Mohamed Zouiten van dezelfde partij, Nouredine Lazrak (RNI) en Rachid Abdi (PAM).

Driss Lachgar, USFP minister verantwoordelijk voor de betrekkingen met het parlement, en Faouzi Chaabi, zijn de grote verliezers van deze verkiezingen. Zij werden verslagen door ex-burgemeester van Rabat Omar Bahraoui (Volksbeweging), Abdessalam Balaji (PJD) en Brahim Joumani (PAM) in Rabat-Chellah.

Bladna.nl