Zoeken

Benkirane’s beloften aan wereld-Marokkanen

21 mei 2013 - 09:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Premier Abdelilah Benkirane heeft tijdens een toespraak in het parlement op 8 mei, meerdere beloften gemaakt aan Marokkanen in het buitenland. Een reeks maatregelen die de levensomstandigheden van wereld-Marokkanen moet helpen verbeteren, liggen klaar.

Zo beloofde het regeringshoofd de medische bijstand Ramed uit te breiden naar in het buitenland gevestigde Marokkanen, die in hun verblijfsland geen toegang hebben tot sociale zekerheid.

Ook stelde Benkirane niet-moslim Marokkanen gerust over hun geloofskeuze. Zij mogen hun godsdienst, volgens hem, vrij uitoefenen in Marokko, op voorwaarde dat ze respect tonen voor de veiligheid en de waarden van het land.

Tijdens zijn speech verzocht Benkirane de ambassadeurs en consuls van Marokko in het buitenland, evenals de openbare diensten in Marokko, dossiers van wereld-Marokkanen sneller en serieuzer te behandelen. Hij vindt het onaanvaardbaar dat "wereld-Marokkanen het slachtoffer zijn van chantage en bedrog, en hun vakantie doorbrengen in de rechtbanken".

Tot slot sprak Abdelilah Benkirane kort over de samenwerking van Marokko met de gastlanden en verklaarde het onbegrijpelijk te vinden dat de Marokkaanse diaspora niet is vertegenwoordigd in het Parlement.

Bladna.nl