Zoeken

Anti-Marokko actie in Groot-Brittannië

7 oktober 2014 - 20:04 - Wereld

©

In Groot Brittannië is een heuse anti-Marokko actie aan de gang sinds de veroordeling van een Britse homoseksueel in Marrakech. Politieke en maatschappelijke organisaties in Groot Brittannië eisen de onmiddellijke vrijlating van Ray Cole.

In een verklaring pleit onder meer de Britse tak van Amnesty International voor zijn vrijlating. "Ray Cole moet onmiddellijk worden vrijgelaten. Homoseksualiteit is geen misdaad", zegt Kate Allen, directrice van Amnesty UK. De organisatie hekelt eveneens het feit dat Marokko dit jaar meerdere mensen heeft opgesloten vanwege hun seksualiteit.

Nigel Evans, lid van het House of Commons, belooft de zaak te bespreken met Prinses Lalla Joumala Alaoui, ambassadrice van Marokko in Londen. Vertegenwoordigers van de homo-organisatie LGBT gaan nog verder en bedreigen Marokko met economische en diplomatieke gevolgen.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot nu toe enkel de opsluiting van Ray Cole Marokko bevestigd en gemeld dat hij in contact is met de Britse consulaire diensten.

Ray Cole werd onlangs aan een bushalte in Marrakech samen met zijn Marokkaanse vriend aangehouden. Beide mannen werden tot 4 maanden celstraf veroordeeld voor "homoseksueel gedrag".

Update 8 oktober 2014

Door de internationale druk hebben de Marokkaanse autoriteiten besloten om de Britse Ray Cole vrij te laten. De man is reeds naar Groot-Brittannië teruggekeerd. Ook zijn Marokkaanse vriend, Jamal, werd vrijgelaten.

Bladna.nl