Zoeken

Bouteflika ontslaat minister-president na geheime bezoeken aan Marokko

15 september 2014 - 21:01 - Wereld

©

Algerijnse minister-president Abdelaziz Belkhadem werd op 26 augustus door president Abdelaziz Bouteflika ontslagen. Belkhadem wordt ervan verdacht geheime bezoeken aan Marokko te hebben gebracht, wat zijn regering weinig waardeert.

Volgens Algerijnse krant Le Matin heeft de voormalige minister van Buitenlandse Zaken deze zomer zeker twee geheime bezoeken aan Marokko gebracht. Hij zou toen Marokkaanse verantwoordelijken hebben gesproken over de Sahara en de gezondheidstoestand van de Algerijnse president.

Belkhadem wordt in zijn land als een verrader beschouwd. Hijzelf wijst de beschuldigingen van de hand. Hij weigerde een verklaring te geven aan Algerijns persagentschap APS en gaf de voorkeur aan Palestijns persagentschap Quds Press. Abdelaziz Belkhadem ontkent naar Marokko te zijn gereisd en verdedigt het officieel standpunt van zijn land, dus het recht op zelfbeschikking in de Sahara.

De beslissing om de belangrijke bewindsman weg te sturen zou zijn genomen door de broer van de president, Said Bouteflika. Volgens Algerijnse media is het steeds duidelijker dat hij de leiding heeft in het land.

Belkhadem, voormalige secretaris-generaal van het Nationaal Bevrijdingsfront (FLN), gaat mogelijk samenwerken met de islamistische oppositie of een nieuwe politieke partij oprichten. Maar op 68-jarige leeftijd is het niet uitgesloten dat hij een einde maakt aan zijn politieke carrière.

Bladna.nl