Zoeken

Aanslag Thalys: Frankrijk vraagt hulp aan Marokko

27 augustus 2015 - 22:43 - Wereld

©

Frankrijk heeft officieel hulp gevraagd aan Marokko na de verijdelde aanslag in een Thalys tussen Amsterdam en Parijs op 21 augustus. De dader, Ayoub El Khazzani, een jongeman van Marokkaanse afkomst, werd op tijd door reizigers overmeesterd.

Tijdens een persconferentie op dinsdag heeft François Molins, procureur van de republiek in Parijs, een overzicht van het leven van de jonge Marokkaan gegeven en aan Marokko gevraagd om zijn eventuele banden met terreurcellen in het koninkrijk en elders te onderzoeken.

El Khazzani stelt sinds zijn arrestatie dat hij helemaal geen terreuraanslag wilde plegen. Hij zou enkel in de trein zijn gestapt om de reizigers te beroven. Behalve dan dat een analyse van zijn telefoon heeft aangetoond dat hij, net voor hij in de trein stapte, een jihadfilmpje had bekeken.

In Marokko werd zonder verrassing niet op het officieel hulpverzoek van Frankrijk gewacht om de zaak te onderzoeken. Imran, de broer van Ayoub El Khazzani, werd vanuit Tetouan naar Rabat overgebracht om door de politie te worden verhoord. Zijn telefoon werd in beslag genomen en zijn huis doorzocht. Imran woonde jarenlang in Spanje en remigreerde enkele jaren terug naar Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team