Zoeken

Watermeloenteelt "genadeklap" voor watervoorziening in Marokko

13 mei 2024 - 08:00 - Marokko

©

Milieubewustzijn in de regio Zagora dringt aan op een verbod op de teelt van watermeloen. De waterintensieve teelt zou de toch al krappe watervoorziening in het gebied verder onder druk zetten, met desastreuze gevolgen voor de toekomst.

De watermeloenteelt, die grote hoeveelheden water vereist, vormt een bedreiging voor de permanente beschikbaarheid van waterreserves in Zagora. "Landbouwers putten niet alleen de grondwaterbronnen uit door deze activiteit voort te zetten en de vrucht te exporteren, ze exporteren ook het water van de regio," stelt Abdelkader Aït Salah, een lokale milieuactivist. "Dit leidt tot plundering van de lokale waterbronnen en verhoogt de druk op de waterschaarste in de regio."

Lees ook: Marokkaanse autoriteiten vernietigingen watermeloenvelden

Experts waarschuwen dat de voortzetting van de watermeloenteelt, in combinatie met de toenemende droogte en klimaatverandering, "de genadeklap zou betekenen voor de waterreserves in Zagora." De overexploitatie van grondwater zou de regio kwetsbaarder maken voor de toekomstige effecten van droogte, met "ernstige watercrises die de levens en economische activiteiten van de bewoners bedreigen" tot gevolg.

Bewoners van Zagora dringen aan op een onmiddellijk verbod op de watermeloenteelt. "De voortzetting van de teelt zal leiden tot een langzame dood van de resterende waterreserves in de regio," aldus Halima Asslin, een inwoner van de oase Rda. "Er moeten radicale en dringende maatregelen worden genomen om deze waterverspilling te stoppen voordat het te laat is. De toekomst van deze regio, haar oases en de veiligheid van haar waterreserves staat op het spel."

Lees ook: Marokko: teelt watermeloen verboden in meerdere steden

De regionale autoriteiten zijn zich bewust van het gevaar dat de watermeloenteelt vormt voor de grondwaterlagen. Ze hebben de oppervlakte die aan deze teelt mag worden gewijd al beperkt tot één hectare per landbouwer. Overtreders riskeren sancties. Tegelijkertijd worden er "incentives aangeboden om landbouwers aan te moedigen over te schakelen naar minder waterintensieve gewassen en moderne irrigatiemethoden en geavanceerde landbouwtechnieken te adopteren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team