Zoeken

Marokko wordt wapenproducent en -exporteur

30 april 2024 - 16:00 - Marokko

©

Marokko heeft de ambitie om een ​​land te worden dat wapens produceert en exporteert. Het koninkrijk richt zich op landen als Israël, de Verenigde Staten en Brazilië om een ​​sterke militaire industrie op te bouwen.

De afgelopen jaren heeft Marokko zijn leger gemoderniseerd, niet alleen om zijn buren zoals Algerije bij te benen en de krachtbalans te herstellen, maar ook om een ​​land te worden dat wapens produceert en exporteert. Daarbij rekent Rabat op Israël om een sterke militaire industrie te ontwikkelen, onthult het tijdschrift World View. Het blad herinnert eraan dat er een project is gestart voor de bouw van twee fabrieken in het koninkrijk voor de productie van militaire drones, de zogenaamde "zelfmoorddrones" of "kamikazedrones". Dit type drone wordt gefabriceerd door Aero Systems, een dochteronderneming van de Israëlische groep Aerospace Industries (IAI). Deze drones zijn relatief eenvoudig te produceren, maar hebben verwoestende gevolgen.

Lees ook: Marokko wil met hulp van India militaire voertuigen produceren

Sinds 2022 werkt Marokko hard om zelfvoorzienend te worden in militaire uitrusting voor de Koninklijke Strijdkrachten (FAR). Naast de overeenkomsten met Israël zijn er ook overeenkomsten getekend met Amerikaanse bedrijven voor de oprichting van een van militaire luchtvaartindustrie in het koninkrijk. In het kader van deze dynamiek lonkt het koninkrijk naar andere bedrijven uit landen als India om op zijn grondgebied een gespecialiseerde fabriek voor de productie van gepantserde militaire voertuigen te openen. Er zijn gesprekken gaande met gespecialiseerde bedrijven zoals het Indiase bedrijf TATA.

Lees ook: Militaire industriezones: Marokko’s grote projecten

Marokko rekent ook op Brazilië voor de opbouw van zijn lokale militaire industrie, meldde Defense Web vorig jaar. De twee landen tekenden in 2019 een partnerschapsovereenkomst. Deze overeenkomst, de eerste in zijn soort tussen Brazilië en een Maghreb-land, omvat de overdracht van militaire wetenschappelijke technologie, de aanschaf van defensie-wapens en militaire trainingen, enz. Het omvat ook het militaire academische domein met wederzijdse opleiding van officieren en de uitwisseling van instructeurs, naast samenwerking op het gebied van militaire gezondheidszorg.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team